De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Van carnivoor naar vegetariër

Van carnivoor naar vegetariër

SCHIEDAM - Als je in een tuin met bloemen zit, hoor je het om je heen gonzen. Je kunt het bezige werk van insecten in de bloemen aanschouwen. Als je op een balkon of terras aan een drankje zit, kun je er last van hebben dat insecten mee willen genieten van wat er op tafel staat. Welke zijn gevaarlijk en welke niet? Ik had het al een keer in een column over de zweefvliegen; die zijn ongevaarlijk, maar kunnen er gevaarlijk uitzien. Er zijn zoveel soorten, en dat maak het er niet makkelijker op om ze uit elkaar te houden.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Dit keer is mijn column een wat korter stukje. Ik heb namelijk zelf last van een steek van een insect. Op 20 mei jl. werd ik door een daas gebeten. Ik was toen in de buurt van paarden en nog loop ik met de naweeën van een wond die nog niet helemaal dicht wil na allerlei antibioticakuren en dergelijke. Dit is natuurlijk een extreem geval want normaal heb je daar niet zo heel lang last van. Maar zo zie je maar weer dat een beestje van nog geen centimeter groot je medische zorgen kan geven. Maar met deze zweefvliegen hoef je daar niet bang voor te zijn. Deze actieve zwevers eten alleen maar pollen en nectar. Er zitten echt mooie bij zoals op de foto hierboven te zien is, de snuitzweefvlieg. Hij is klein en het snuitje wordt pas echt goed zichtbaar bij een macro-opname.

De afgelopen keer had ik het er al over dat er heel veel soorten zweefvliegen in Nederland voorkomen. En ook al zien ze er soms heel vervaarlijk uit, ze zijn geen gevaar voor mens en dier. De kleine antennes op hun kop verraden dat ze zweefvliegen en ongevaarlijk zijn. Wespen, bijen en hommels hebben lange antennes en iedereen weet dat deze wél gevaarlijk kunnen zijn.

Ook de bandzweefvlieg (foto 2 onder), gewone fluweelzweefvlieg (foto 3), commazweefvlieg (foto 4) en nog vele andere worden vaak ten onrechte verward met een wesp. Het zijn mooie verschijningen op de bloemen in onze tuinen en parken. Maar ook zie je regelmatig zweefvliegen die op hommels en bijen lijken.

De zweefvliegen leven zoals gezegd van pollen en nectar. De larven daarentegen lusten vaak wel een luis op een blad of takje. Echter, na het verpoppen hebben ze hun tandjes ingeruild voor een zuigsnuitje om nectar te kunnen drinken en zijn dus van carnivoor naar vegetariër getransformeerd.

Dan heb je ook de echt goed gecamoufleerden nog, van deze soorten raak ik soms ook op het verkeerde spoor, en denk ik dat het een hommel is. Maar ook daar kun je aan de hand van de kleine antennes zien dat het een ongevaarlijke zweefvlieg is. Ze zijn zo goed gecamoufleerd dat zelfs vogels voor de zekerheid het hazenpad kiezen, waarmee ik dus meteen een goed excuus heb als ik een keer mis zit...

Hieronder zie je nog de doodskopzweefvlieg (foto 5), grote narciszweefvlieg (foto 6) en de kegelzweefvlieg (foto 7). 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Ik behandelde in een eerdere column de wespen.
In een voorgaande column behandelde ik de juffers, niet te verwarren met de libellen.
Hier lees je mijn column over de schorpioenvlieg. Niet te verwarren met deze giftige beestjes: de pseudo schorpioen.
Waar ik ook blij van word is het nijvere bijenvolk: bij de bijen is het altijd Koninginnedag
Hier lees je een eerdere column: springspinnen in je stad
Groter dieren maar ook wetenswaardig: Nijlganzen broeden op grote hoogte

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker