De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Onbegaanbaar stuk in groene wandeling

Van het padje af zijn, langs Poldervaart

Van het padje af zijn, langs Poldervaart

SCHIEDAM - Voor veel Schiedammers is het een geliefde wandeling: tussen de woonwijken in Kethel aan de ene kant en het Prinses Beatrixpark aan de andere kant, over het jaagpad van de Poldervaart bij de eerste brug naar de derde brug, en dan aan de andere kant van die laatste brug weer terug langs gene zijde van de Poldervaart. Beter gezegd, dat was een geliefde wandeling, want tegenwoordig is deze met goed fatsoen niet meer te doen.

Wat je in bovenstaande beschrijving van een groene wandelroute als eerste en derde brug ziet, maakt niet uit. Je kunt zowel bij de brug starten aan het einde van de Rietkraag als bij de brug over de Poldervaart ter hoogte van de Poldervaartschool (er lag tot voor kort bij deze school nog een brug maar die is verwijderd). 

Als wij starten aan de kant van de Rietkraag en een stukje over het pad lopen, daarna een stukje over het woonerf van de Oever, vervolgens weer het pad opgaan langs de Poldervaart en de nieuwe duikerverbinding passeren ter hoogte van de Bosrand, komen we langs de vaart parallel aan de nieuwe woonbuurt Schiedamse Meesters te lopen. Aan de overkant zien we het water in de Poldervaart stromen bij de oude molen daar die nu als woonhuis wordt gebruikt (zie eerste foto onder).

We passeren vervolgens aan onze rechterhand een oude molen waarin nu een woonhuis is. Deze passage is zonder probleem (zie tweede foto onder). 

We steken aan het eind de brug over en lopen aan de parkkant terug. We naderen de molenwoning daar, met aan de rechterkant de weide waarin 's zomers ezels staan (zie derde foto onder).

Dan komt er op onze wandeling een kink in de kabel. We staan voor de afwatering. Als je goed ter been bent en schoenen aan hebt die tegen wat blubber kunnen, is springen daar een optie (zie vierde foto onder).

Normaal verder wandelen over het pad is echter geen optie. Een oude boot - die voorheen altijd wat lager op het dijkje lag - en de over het pad woekerende bramenstruiken maken het moeilijk het pad te volgen (zie vijfde foto onder). Zoals de boot erbij ligt, lijkt deze zelden gebruikt te worden waarvoor een boot bedoeld is, namelijk varen. 

Een bruggetje ligt er nog wel, dus het schijnt de bedoeling te zijn dat dit pad langs de Poldervaart doorgang moet bieden (zie zesde foto onder).

Ik probeer het pad te volgen, maar moet dat bekopen met verschillende malen de doornen van de bramenstruiken uit mijn jas te halen (zie zevende foto onder).

Mijn wandelpartner verkiest een sprong over het water. We zijn het er echter samen over eens dat het pad voor een deel van de wandelaars zoals het pad er nu bij ligt te veel barrières op zal werpen om een volledig groen rondje Poldervaart te doen. Om ons rondje te completeren, moesten we - hier in letterlijke zin - even 'Van het padje af zijn...'

Wij denken overigens niet dat het de bedoeling van de gemeente zal zijn om het  - voor de rest van het traject zo goed verzorgde - pad ter hoogte van de molenwoning aan de kant van het park zo te laten verslonzen. Wij hebben inmiddels navraag gedaan bij de gemeente en zullen je van de gemeentelijke reactie op de hoogte brengen. 

Heb je zelf een idee over deze wandeling over het jaagpad langs de Poldervaart? Je bent van harte welkom om hieronder een reactie achter te laten. 

Jan Schrijver

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het nieuws over natuur en milieu in en om Schiedam. Alvast dank.

2 commentaar(en) op artikel "Van het padje af zijn, langs Poldervaart"

Wat een goed stuk over dit deel van een prachtig wandelpad naast de Poldervaart. Het is een historisch trekpad die je hier in de omgeving aantreft. Je kunt vanaf de Poldervaart lopen tot de Schie de Ackerdijkse Plassen. Vlaardingse Vaart en de Vliet naar Schipluiden. Overal is het toegankelijk voor wandelaars alleen bij de oost Molen in Schiedam moet je 'van het pad af. Heel fijn dat er aandacht aan besteed wordt. (Ik heb een paar jaar geleden gevraagd of er wat aan gedaan kon worden. Dat werd me toegezegd, helaas zonder resultaat). Nu is er opnieuw een kans tot herstel.

Door: Martha Fontijn Op:

Complimenten en hulde! Dit is zo'n heerlijke openbare wandelroute. Deze plek is langzaam maar zeker een onneembare hindernis geworden. Heel apart. Al of niet bewust gebarricadeerd. Hopelijk dat daar nu eens iets aan gedaan wordt.

Door: Maarten Bijl Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: