De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Van smalste klerenwinkel tot Casa

Van smalste klerenwinkel tot Casa

Het is wel grappig om jezelf nu eens te zien hangen. Even schrikken wel als je een opgeblazen foto in het museum ziet waarop je figureert, maar na de gewenning is dat leuk. Waarom hang ik daar?

door Jan Schrijver (foto door Louise Melchers)

Ooit, ruim dertig jaar geleden, was ik winkelier op de Hoogstraat. Samen met mijn compagnon Paul van der Spek huurde ik veertig jaar geleden de eerste winkel. Op het holletje van de Broersveld was dat. Daar was ook de Free Record Shop ooit zijn eerste winkel begonnen. Daarmee houdt de overeenkomst met de muziekketen op, zo groot zijn we nooit geworden. Voor iets meer dan vijfhonderd gulden per maand huurden wij het pandje van Hans Breukhoven. Het ging ons goed in ‘Hollands smalste klerenwinkel’ aan het Broersveld 5. Het maakte het ons in ieder geval mogelijk om op de Hoogstraat 120 - net voorbij het museum - onze tweede winkel te openen. ‘Casa’ noemden we die winkel. Dat was wél het minder drukke deel van de Hoogstraat die toen nog echt een drukke winkelstraat was, zeker op koopavond en op zaterdagmiddag. We wurmden ons geleidelijk aan naar voren, richting Koemarkt.

Midden jaren tachtig was er bijna geen leegstand op de Hoogstraat. Je moest er als de kippen bij zijn als je via via had gehoord dat er een winkel leeg zou komen. Zo lukte het ons om op het voorste stuk met Zazoe te beginnen. Zeg maar tegenover de ingang van de Nieuw Passage, die er toen nog niet was. Een jaartje later wisten we schuin er tegenover de hand te leggen op een dubbel pand, waar toen een woningstoffeerder zat. We verhuisden Casa ernaar toe (later kwam Hallfords erin en nog weer andere zaken waarna de huidige eigenaar van Casa, Dirk Klokgieters, in dit pand aan de Hoogstraat 30 terugkwam).

Het verhaal ging verder, we huurden de winkel tegenover Casa, van de familie Thebes, die daar een groentezaak hadden gedreven. We noemden het heel toepasselijk vonden wij ‘De Tomaat’. Toegegeven, het is een vreemde naam voor een kledingzaak, waarin niet rood maar vooral ‘blue’ de meest gangbare kleur was. Ook op de hoek van Hoogstraat en Havensteeg hadden we nog enkele jaren een winkel, met ook al zo’n aparte naam ‘Juicy Fashion’. Voordat we erin kwamen maakte en verkocht Rob Lengkeek er zijn lederen tassen, dassen en riemen. En nog weer enkele jaren ervoor kochten we er broodjes, kaas en melk bij een ouder kruidenierspaar, met een uitgedund assortiment maar met een hoge gunfactor. Aan de andere kant van de steeg haalden we de vleeswaren op de broodjes, bij meneer en mevrouw Slieker. Ook al van die aardige mensen, die alle klanten persoonlijk kenden.

Ik vergeet nog wel enkele winkels die we op de Hoogstraat korte tijd bestierden, dat waren pop-up outlet-stores, al noemden we die toen nog niet zo. Op mijn 35ste ben ik gestopt als winkelier, Paul enkele jaren later. Het was een mooie tijd, en die komt in herinnering terug als je rondloopt op de tentoonstelling ‘In de Hoogstraat. Verhalen uit een winkelstraat’. Waarin je verschillende oud-collega-winkeliers en familie ervan ook langs de panelen ziet schuiven. Ook voor degenen die klant waren en of zijn op de Hoogstraat is het een feest van herinnering.

We hebben de afgelopen jaren al heel wat openingen van nieuwe tentoonstellingen in ons Stedelijk Museum Schiedam mogen verslaan, Louise Melchers en ik. Zo is het wel gaan voelen de afgelopen jaren, als ‘ons museum’. Met een grote variëteit aan exposities, voor elk wat wils. Van Cobra en de nul-beweging, van pindakaasvloer tot een schilderij waarmee je je in een kamer kunt afzonderen, van eetbare kunst tot een tentoonstelling over de effecten van social media die door scholieren van het gymnasium werd geïnitieerd, enzovoort. Nu Meesterlijke Vrouwen op een zaal, met indringende kunstwerken, door dames gemaakt, een eeuw geleden maar ook nu. Wethouder Marcel Bregman ontlokte afgelopen zaterdag bij de opening van ‘In de Hoogstraat’ applaus aan de zaal voor museumdirecteur Deirdre Carasso, omdat zij het museum heeft teruggegeven aan de Schiedammers.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: