De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ingezonden door René Karens (fractievoorzitter GroenLinks)

“Wat zwart is, moet zwart blijven”?

“Wat zwart is, moet zwart blijven”?

INGEZONDEN

“Wat zwart is, moet zwart blijven”
Geloof het of niet maar dit was een van de argumenten die woensdagavond te horen waren tijdens het debat in de raadscommissie over Zwarte Piet in de Aleidazaal. Het was tekenend voor het niveau van het debat. Een debat dat uiteindelijk toch wel iets van vooruitgang liet zien.

“2006 belde net, ze wilden de argumenten over Zwarte Piet terug”, appte ik de fractie tijdens het debat. Want man, man, man, wat werden er veel grijsgedraaide platen gebruikt om vol te houden dat Zwarte Piet toch echt zwart moet zijn. 
“Zwarte piet is nou eenmaal zwart”, “roetveegpiet wordt herkend door de kinderen”, “het is toch een kinderfeest”, “het is traditie”, “op de Antillen vieren ze ook Sinterklaas mét Zwarte Piet” en “kan de Raad het niet over echt belangrijke onderwerpen hebben?”, zo zijn de bijdragen van veel tegenstanders wel samen te vatten. En iedereen die pleit voor een inclusief feest, is een ‘handjevol drammers’ dat hoogstpersoonlijk verantwoordelijk is voor het verharden van dit debat. 

Het voelt dan ook een beetje alsof we het debat over vuurwerk van 5 jaar geleden aan het voeren zijn: veel mensen lijken het niet in te willen zien, maar het is overduidelijk en onvermijdelijk dat we hier over een poos heel anders naar kijken. 

Waar ging het over? Over de brief van het college waarin wordt uitgelegd hoe de mede door GroenLinks ingediende motie van januari 2019 is uitgevoerd. Ondanks gesprekken met de organisatoren, waren er met name bij de intocht nog steeds zwarte pieten met racistische kenmerken te zien. Dat gaat niet alleen in tegen de bedoeling van de motie, het gaat ook in tegen wat het college ‘de Schiedamse Piet’ noemt, een piet zonder kenmerken die als racistisch kunnen worden gezien (kroeshaar, rode lippenstift, oorbellen). 

Wij wilden van het college weten of men nou tevreden was met deze uitkomst. Het leidde tot een soms verhit debat in de raad waarin weer eens duidelijk werd dat sommige partijen het prima vinden dat het sinterklaasfeest niet voor iedereen een feest kan zijn. Jammer, maar dat viel te verwachten.

Iets positiever was de reactie van de burgemeester namens het college. Nee, hij gaat nog niet zover om inclusieve piet als voorwaarde voor de subsidie te stellen (helaas!). Maar, anders dan andere jaren, maakte hij wel duidelijk dat ook het College nog niet tevreden is. En dat hij hierover het gesprek met de organisatoren verder zal voeren. En daarmee is hij al een stuk meer in beweging gekomen dan afgelopen jaren. Dat is positief en laat zien dat onze inzet, langzaam maar zeker, helpt. Het is natuurlijk nog niet goed genoeg. Daarom roepen wij iedereen in Schiedam op om aan de organisatoren én de gemeente duidelijk te maken dat Schiedam in 2020 een inclusief sinterklaasfeest verdient! Laten we het voorbeeld van veel andere gemeenten hierin volgen. Zodat we dit debat volgend jaar niet nog een keer over hoeven te doen…

René Karens, fractievoorzitter GroenLinks Schiedam

Foto's: zwarte pieten tijdens de intocht 2019 in Schiedam

2 commentaar(en) op artikel "“Wat zwart is, moet zwart blijven”?"

Ook zo moe van het ge-oh van dat linkse gereutel over zwarte piet. Voor je het weet wordt de racisme kaart weer getrokken. Waar beter over gesproken kan worden is het verlagen van gemeentelijke belastingen. Dat is belangrijk voor de burger. Net als het planten van bomen,waar de gemeente nu eindelijk mee begint.

Door: Robert Op:

Ik ben wel benieuwd wat er zo racistisch is aan kroeshaar, rode lippenstift en oorbellen. Nu voelt mijn vrouw zich ineens aangesproken.... en ja laten we er een inclusief feest van maken door voorstanders van zwarte piet buiten te sluiten??? Klinkt ook logisch.

Door: Pipo Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: