De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Weesfiets, verhaal met twee kanten

Weesfiets, verhaal met twee kanten

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam verwijdert met enige regelmaat zogenoemde zwerffietsen ofwel weesfietsen in de stad. Dat gaat niet zomaar. Voordat een fiets wordt verwijderd, wordt een fiets nauwkeurig geobserveerd. Niet alles wat er 'verweesd' uitziet, is dat ook. 

Afgelopen zondagmiddag waren een medewerkster van Toezicht & Handhaving en een stagiaire (en nog een medewerker van Toezicht & Handhaving in een dienstauto op de achtergrond) bezig met het observeren en zo nodig stickeren van fietsen. Op deze foto zijn zij bezig in de Gorzen. Allereerst wordt een fiets beoordeeld op de staat van onderhoud. Laat deze te wensen over en hebben de medewerkers van Toezicht & Handhaving het idee dat de fiets er al langer staat, dan wordt er een paarse sticker aangebracht. Daarin wordt kenbaar gemaakt dat deze fiets mogelijk verwijderd zal worden. Na een periode van enkele weken volgt een nieuwe waarneming. Staat de fiets nog steeds op dezelfde plek dan wordt de paarse sticker vervangen door een gele sticker met waarschuwende tekst. Als na een periode van opnieuw enige weken de fiets nog steeds op dezelfde locatie staat pas dan wordt deze ingenomen.

Terwijl de medewerkers ons een toelichting op de werkwijze geven, komt er ergens in Schiedam Zuid een inwoner uitleg vragen aan de medewerkers. Geduldig leggen zij hem uit hoe de vork in de steel zit. De inwoner op zijn beurt licht toe waarom er van hem langdurig fietsen op straat staan. In zijn bovenwoning heeft hij voor zijn gezin verscheidene betrekkelijk nieuwe fietsen staan. Het is een heel gedoe om de fietsen telkens van boven naar beneden te sjouwen. Bovendien gebeurt het dat bij het versjouwen van de fietsen schade aan het verfwerk van zijn gang en trap ontstaat. Om even een klein stukje te fietsen, is het de moeite van het naar beneden en daarna weer naar boven sjouwen niet waard. Daarom staan er enkele wat oudere fietsen van zijn gezin aan een paal geketend. Die worden 's zomers vaker gebruikt dan 's winters. Hij heeft ook ruimtegebrek om alle fietsen binnen te zetten. De staat van onderhoud laat te wensen over, oké, maar vorige week nog moest hij een man wegsturen die bezig was het slot van één van zijn op straat staande fietsen open te vijlen.

De man zegt begrip te hebben voor de werkwijze van Toezicht & Handhaving en zegt ook de noodzaak te zien van het opruimen van de zwerffietsen, maar wil ook graag uitleggen dat niet elke fiets die langer op straat staat en niet in honderd procent blakende conditie verkeert een zwerffiets hoeft te zijn.

Zo heeft elk verhaal twee kanten. 

Jan Schrijver
(foto door Louise Melchers)


 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: