De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Juffers vormen een hart als ze paren

Wie heeft de mooiste ogen in Schiedam?

Wie heeft de mooiste ogen in Schiedam?

SCHIEDAM - In de Schiedamse natuur zijn bijzondere diertjes te vinden. Natuurvorser Ad Bakker besprak op onze website reeds de springspinnen, de giftige pseudoschorpioenen en het nijvere volk van de bijen en de schorpioenvliegen met hun vervaarlijke rode angel. Vorige keer trok Ad eropuit om de libellen in beeld te brengen. Wat zijn eigenlijk de verschillen met de juffers? Ad Bakker fotografeerde juffers in de Schiedamse natuur en vertelt er iets over.

door Ad Bakker

De vuurjuffer met zijn dieprode kleur vind ik de mooiste die ik in deze regio kan fotograferen (foto 2 onder). In Nederland komen er 26 soorten voor. De bosbeekjuffer is echt de mooiste, maar die komt in deze regio helaas niet voor. Gelukkig zijn er in ons gebied wel veel andere soorten. Ze hebben de meest uiteenlopende kleuren en vaak is er ook een verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes.

Een juffer is eigenlijk een onderorde van de echte libellen. De juffers worden gelijkvleugeligen genoemd en de echte libellen ongelijkvleugeligen. Een juffer kan zijn vleugels tegenelkaar opvouwen, wat de echte libellen niet kunnen. Ook staan de ogen van de juffers uitelkaar, bij de libellen zitten de ogen tegenelkaar aan. Doorgaans zijn de libellen groter en zeker robuuster.
Als de juffers paren, is dat best bijzonder om waar te nemen. Het wordt een hartvormig paringswiel genoemd. Op de foto (foto 1 onder) is het mannetje te zien in zijn mooiste blauwe pak en het vrouwtje met een groen/bruinkleurige mantel. 

Ook bijzonder zijn de stekels aan hun poten waarmee ze hun prooi vastgrijpen en niet meer kunnen ontsnappen. Juffers eten allerhande insecten die ze zowel in de lucht alsook op de takken en bladeren vangen. Het zijn ook echte rovers, soms landen ze op je hand en een heel enkele keer kunnen ze bijten. Dit doet geen pijn hoor; daar zijn de kaken te zwak voor, maar je voelt het wel en dat is best een vreemd gevoel.

Na ongeveer twee weken komen de eitjes uit die op de rietstengels afgezet worden. Er zijn echter ook soorten die de eitjes gewoon los in het water afzetten. Die drijven dan in de meeste gevallen ook weer de rietkragen in. Uit die eitjes kruipen dan vreemde wormachtige beestjes. Dat zijn de larven, ook wel nimfen genoemd. Deze laten zich dan in het water vallen en vervellen nog een aantal keren. Op het eind daarvan zien ze er echt vervaarlijk uit met grote kaken waar ze waterbeestjes mee vangen. Deze nimfen hebben kieuwen op hun achterlichaam om adem te halen onder water. De nimfen van de echte libellen hebben die kieuwplaten overigens niet.
   
Dat vervellen kan verschillende jaren duren en eenmaal uit het water gekropen barst hun huid open en kruipt de juffer eruit, die eerst om te kunnen vliegen de vleugels moeten laten drogen. Daarna leven ze nog maar een maand of twee alhoewel je ook soorten heb die overwinteren..

Maar hoe dan ook, het zijn bijzonder mooie beestjes die de lente en zomer vervolmaken. Omdat ze onder meer muggen en vliegen vangen, zijn ze nog nuttig voor ons ook. Ik fotografeer ze dan ook graag. Zeker hun ogen, want die kunnen allerlei kleuren hebben (foto 3 onder; tevens foto boven). Dat valt uiteraard niet mee omdat ze snel wegvliegen, maar dat is de uitdaging en geeft voldoening als het lukt. Ik hoop binnenkort nog meerdere soorten waar te kunnen nemen en te fotograferen.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Foto 1 paringswiel, foto 2 vuurjuffer, foto 3 de mooie ogen, foto 4 paarse waterjuffer, foto 5 azuurjuffer man, foto 6  azuurjuffer vrouw, foto 7 pantserjuffer, foto 8 bek en ogen, foto 9 azuurjuffer man (foto's door Ad Bakker)

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker