De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

100 mensen tokkelden van molen af

100 mensen tokkelden van molen af

SCHIEDAM - Ter gelegenheid van de Monumentendagen waren er vandaag enkele molens opengesteld. Op één daarvan, molen De Palmboom, kon je naar de op ongeveer achttien meter hoogte liggende balie klimmen en op bijzondere manier weer naar het grasveld beneden afdalen. Zo'n honderd mensen durfden het aan om 'tokkelend' van De Palmboom af te komen. 

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Als je de molen beklimt, merk je pas goed hoe hoog zo'n balie is. Eerst beklim je enkele verdiepingen via normale trappen, daarna beklim je nog enkele verdiepingen door middel van steile trappen waarvan je uitsluitend achteruitgaand weer naar beneden zou kunnen komen. 'Zou' want er was vandaag een snellere en minder vermoeiende manier om weer beneden te komen. 

Als je op de balie loopt, kun je door de plankenvloer recht naar beneden kijken. Best hoog, denk je dan, vergelijk het met een flatgebouw van zes verdiepingen. Zakt de moed je dan nog niet in de schoenen, dan kun je je bij de instructeurs melden. Dat zijn ervaren mannen van het bedrijf dat het tokkelen ook bij de Euromast verzorgt. De instructeurs bevestigen degenen die tokkelend naar beneden willen in een stevig tuig. Dan komt de moeilijkste stap voor de persoon die aan de beurt is: over de reling van de balie stappen en vervolgens durven loslaten en gaan. Binnen enkele seconden ben je vervolgens beneden.

Voor sommigen is het toch een hele uitdaging om je over te geven aan de zwaartekracht. Zo waren er personen bij die eenmaal over de reling gestapt, de reling vasthielden en vervolgens besloten weer terug te klimmen: 'Toch maar met de trap'. Het is en blijft een hele uitdaging. Het zijn niet voor niets 's werelds grootste stenen windmolens.

Zondag 15 september is het opnieuw Monumentendag, maar de molens zijn dan niet open voor bezichtiging.

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker