De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Wie is M.C.M. de Groot?

De man die Schiedam veranderde

De man die Schiedam veranderde

SCHIEDAM - Vanmiddag vindt om vijf uur in het oude stadhuis de presentatie van het boek ‘De man die Schiedam veranderde - Het bewogen leven van M.C.M. de Groot’ plaats. Het boek is een uitgebreide biografie over deze bijzondere Schiedammer en is geschreven door Hans van der Sloot. Bij de presentatie zijn onder andere familieleden van M.C.M. de Groot aanwezig en dragers van de M.C.M. de Groot-speld.

"Het lijdt geen twijfel dat M.C.M. de Groot (1860-1935) veel voor Schiedam heeft betekend. Rond 1900, op het moment dat de stad met het complete verval van de moutwijnbranderij in grote problemen verkeerde, wees hij de weg naar een nieuwe toekomst als moderne en levendige industriestad. Zijn vermogen stelde hij in dienst van het realiseren van belangrijke sociale vernieuwingen. Hij kwam op voor betere leefomstandigheden van de Schiedamse arbeidersbevolking. Op het gebied van onderwijs, sociale en maatschappelijke zorg, volkshuisvesting en volksontwikkeling had hij een belangrijke bijdrage. Hij had een groot aandeel in de bouw van gezonde arbeiderswoningen, met name in de Gorzen. Ook schonk hij Schiedam een openbare bibliotheek en richtte hij een drukkerij op waarvan hij het gehele eigendom plus alle winst in handen van de werknemers gaf", zo schrijft de gemeente Schiedam.

"Bij dit alles probeerde hij op de achtergrond te blijven. Mede om die reden gaf hij zijn nabestaanden de opdracht zijn gehele archief te verbranden. Hans van der Sloot lukt het toch een prachtig overzicht van zijn leven te schetsen, mede door correspondentie die zijn familie en vrienden bewaarden en verslagen van de gemeenteraad, waarin hij 20 jaar lang een actieve en opvallende rol speelde. Ook zijn er nog honderden artikelen in ingezonden stukken in de Schiedamse kranten waarin hij voorkomt."

Het boek is tot stand gekomen dankzij financiële steun van de Dr. K. Heeringa Stichting, Stichting De Groot Fonds en de gemeente Schiedam.

Onder deze link kun je de reportage zien die Jan Willem de Boer maakte van de uitreiking.

Foto: bron https://beeldbank.schiedam.nl Gemeentearchief Schiedam, beeldnummer 11320. Beschrijving foto: Michael Coenradus Maria de Groot, oprichter van de coöperatieve drukkerij De Eendracht en naast vele andere functies ook gemeenteraadslid. Geboren te Schiedam op 28 september 1860 als zoon van brander J.S.M. de Groot, overleden te Den Haag in 1935. M.C.M., zoals hij gewoonlijk genoemd wordt, was onder andere stichter van het Volkshuis op de Lange Haven (later de gemeentelijke bibliotheek) en initiatiefnemer tot oprichting van de NV Woningmaatschappij 'Samenwerking'.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: