De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Gefnuikte stad, overleven tegen de verdrukking in

Han van der Horst over Delfshaven

Han van der Horst over Delfshaven

SCHIEDAM/ROTTERDAM - ¨Delfshaven, gefnuikte stad¨. Onder deze titel verzorgt de Schiedamse historicus Han van der Horst op 26 oktober 2019 een lezing over de geschiedenis van Delfshaven.

Hij stelt daarbij de vraag of Delfshaven ooit uit had kunnen groeien tot de vierde stad aan de Maas naast Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Deze potentie is er zeker geweest maar Delfshaven heeft in zijn geschiedenis te veel pech gehad. Van de 15e tot 18e eeuw werd Delfshaven geregeerd vanuit Delft en alleen in de 19e eeuw is het een zelfstandige stad geweest. Han van der Horst doet de geschiedenis uit de doeken van een stad die altijd klein is gehouden en van haar omgeving geen stad mocht zijn. Hij ziet echter veel perspectief voor de toekomst, want Delfshaven heeft wél alles waar je in de eenentwintigste eeuw hoge ogen mee gooit. 
 
Datum: Zaterdag 26 oktober
Tijd: Inloop vanaf 13.30 uur
Lezing van 14.00 tot 15.00 uur
Locatie: Pelgrimsvaderskerk
Aelbrechtskolk 20, Delfshaven - Rotterdam
 
Han van der Horst (1949) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is geboren en getogen Schiedammer. In deze buurstad van Delfshaven is hij voorzitter van het Comité Open Monumentendagen. Van zijn hand verschenen tal van boeken waaronder Nederland, de Vaderlandse Geschiedenis van de Prehistorie tot Nu, Bruid aan de Maas, Onze Premiers, Hun Weg naar de Top, De mooiste Jaren van Nederland (1950-2000) en Nepnieuws, een Wereld van Desinformatie. 

Deze lezing wordt georganiseerd door het Genootschap Historisch Delfs Haven. Het Genootschap heeft als doel om het bijzondere erfgoed van Historisch Delfshaven te behouden en aanvullend de rijke geschiedenis door te geven aan volgende generaties, door het organiseren van lezingen, verzamelen van verhalen en beeldmateriaal en het geven van advies bij behoud van monumenten. Iedereen is welkom op de lezing en de toegang is gratis. 

Foto door Louise Melchers
 

 

1 commentaar(en) op artikel "Han van der Horst over Delfshaven"

Ik ben aanwezig zaterdag 26 oktober

Door: Wouter Wefers Bettink Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker