De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Harkje de Wilde, wethouder in 1945

Harkje de Wilde, wethouder in 1945

SCHIEDAM - Op vrijdagmiddag 29 maart wordt om half vier de expostie '100 jaar vrouwenkiesrecht in Schiedam' in de Korenbeurs geopend. Yvonne van der Bijl houdt een lezing over Harkje Benthem-de Wilde, een bijzondere Schiedamse politica.

Harkje de Wilde (Tjalleberd 1884 - Utrecht 1966)  trouwde met de 15 jaar oudere Ruurd Benthem, van beroep Postkantoor-directeur. Voor het werk van de man kwam het echtpaar uiteindelijk in 1925 in Schiedam terecht. In 1927 werd ze gemeenteraadslid namens de SDAP. Van 1945 tot 1949 was ze (namens de PvdA) de eerste vrouwelijke wethouder van Schiedam.

"Zij verdient absoluut aandacht tijdens de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht 2019", schrijft de bibliotheek. "De kleindochter van Harkje, Yvonne van der Bijl, verzorgt de openingslezing en zal aansluitend een expositie over Harkje openen in de Korenbeurs."

Burgemeester Lamers zal deze middag Yvonne het eerste exemplaar van het Historisch Jaarboek Schiedam 2018 overhandigen. Het Jaarboek staat dit jaar in het teken van 100 jaar vrouwenkiesrecht. 

Foto door onbekende fotograaf, ongedateerd (Familiearchief Francis Benthem, Delft)
Meer informatie: zie deze webpagina.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: