De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedamse trouwregisters 1576-1811 gescand en doorbladerbaar

Huwelijk voorouders online te vinden

Huwelijk voorouders online te vinden

SCHIEDAM - Goed nieuws voor genealogen met Schiedamse wortels. De trouwregisters vanaf 1576 zijn gescand en nu digitaal doorbladerbaar. Je kunt nu zelf online op zoek naar de inschrijving van huwelijken van je voorouders.

De informatie is in SchiedamGen te vinden op internet via sgen.schiedam.nl onder het tabblad DTB (Doop, Trouw en Begraven). De registers zijn (nog) niet met zoektermen doorzoekbaar. Dat heeft voornamelijk te maken met het handschrift. Wie zijn of haar familiegeschiedenis heeft uitgezocht, weet ook de trouwdata van de voorouders en kan op die manier snel de inschrijving(en) vinden. "Omdat de registers nu zijn gescand hoeven de originelen minder vaak te worden geraadpleegd, wat onze taak om ze te beheren en te behouden gemakkelijker maakt. Ze zijn nu 24 x 7 onbeperkt te raadplegen", schrijft Gemeentearchief Schiedam. 

Door de toevoeging van de registers staan er nu niet alléén maar akten in SchiedamGen. "Daarom zullen we voortaan afzien van de bekende term ‘aktenzoeker’ en de beter passende naam ‘personenzoeker’ SchiedamGen gebruiken. Het gebruik van SchiedamGen is kosteloos, en scans kunnen naar een opgegeven e-mailadres worden gestuurd", zo luidt de toelichting door het Gemeentearchief Schiedam. 

De hoofdbron van de registers zijn de ‘gerechten van Schiedam’, wat we nu de rechtbank zouden noemen. ‘Trouwen voor het gerecht’ was de enige optie voor een rechtsgeldig huwelijk voor wie geen lid was van de Nederduitsche gereformeerde gemeente (toen de enige officieel toegestane religie). 

Van de 3.000 inschrijvingen tussen 1576 en 1811 zijn er veel van het gerecht, afgerond 2.350: vierhonderd inschrijvingen voor de Nederduitsche Gereformeerde Gemeente, honderd elk voor de oudkatholieken en de rooms-katholieken, en vijftig voor de Waalse gemeente maken de registers compleet.

Foto: schermafdruk met een voorbeeld van een trouwregister (foto door Jan van Kampenhout Gemeentearchief Schiedam)

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: