De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Voor leden van Historische Vereniging Schiedam

Lezing over het Passage Theater

Lezing over het Passage Theater

SCHIEDAMOp woensdag 20 maart 2019 vindt in het auditorium van het Stedelijk Museum de Algemene Ledenvergadering plaats van de Historische Vereniging Schiedam. Na de pauze van de vergadering vindt een lezing plaats over het Passage Theater. 

"We beginnen om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. U kunt eventueel uw stemkaart meenemen want in het Stedelijk is op 20 maart ook een stembureau gevestigd voor de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen", zo schrijft de vereniging aan haar leden. Na de pauze is er een lezing door Saskia Smit over het Passage Theater. Dat was in de jaren dertig onderdeel van het Tuschinski-concern. 

In 1904 was de joodse emigrant Abraham Tuschinski (1886 – 1942) onderweg van Polen naar Amerika toen hij Rotterdam aandeed en daar bleef hangen. Hij was kleermaker en pensionhouder totdat hij het nieuwe medium film ontdekte. Hij opende in 1911 zijn eerste bioscoop, Thalia. Nieuwe vestigingen volgden in Rotterdam, Amsterdam, maar ook in Schiedam: het Passage Theater (1934). Saskia Smit onderzocht hoe Tuschinski probeerde, midden in de crisisjaren, mensen naar de Schiedamse bioscoop te lokken. Daartoe vergeleek Smit de programmering, de accommodatie en de promotie van het Passage Theater met de andere Tuschinski-bioscopen. Welke plaats nam het Passage Theater  in binnen het Tuschinski-concern? Saskia Smit is lid van de Historische Vereniging, bestuurslid van het filmhuis van Schiedam - Wenneker Cinema - en schreef een masterscriptie over Tuschinski en het Passage Theater. Saskia vertelt haar verhaal in de vorm van een interview door Reinard Maarleveld.

Afbeelding: Een advertentiepagina uit de Schiedamsche Courant, 6 juni 1935

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker