De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Tijdens Open Monumentendagen staan centraal:

Monumentale 'Plekken van Plezier'

Monumentale 'Plekken van Plezier'

SCHIEDAM - Schiedam neemt ook dit jaar deel aan Open Monumentendagen op 13, 14 en 15 september. Het landelijke thema ’Plekken van plezier’ geeft aanleiding tot bijzondere activiteiten in Schiedam. Voor dit weekeinde is een vol programma samengesteld met lezingen, activiteiten en openstelling van vele monumenten in Schiedam. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 14 september om 11.00 uur in de voormalig bioscoop Monopole aan de Hoogstraat 99.

Wethouder Duncan Ruseler geeft namens het Schiedamse gemeentebestuur het startsein waarna stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars een voor de gelegenheid geschreven gedicht voordraagt. Vervolgens houdt Paul Bassant een lezing over arbeidersvermaak in de 19e en 20e eeuw in Schiedam.

Thema: Plekken van plezier
Plekken van plezier is dit jaar het landelijke thema voor de Schiedamse Open Monumentendagen. Het Schiedamse comité brengt met een rijk geïllustreerd boekje het Schiedams en Kethels erfgoed onder de aandacht. Daarin belichten een aantal themateksten verschillende locaties die in het verleden als plek van plezier hebben gediend en zijn alle opengestelde panden beschreven. Dit boekje is samen met het programma bij het I-punt in de Waag verkrijgbaar.

Lezing over filmtheaters
Op vrijdag 13 september houdt de Historische Vereniging Schiedam ter gelegenheid van Open Monumentendagen een lezing rond het jaarthema. Filmhistorica Saskia Smit, vertelt over de
geschiedenis van filmtheaters in Schiedam. Deze lezing vindt plaats om 20.00 uur in de Monopole.

Opengestelde monumenten
Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn vele monumentale panden in Schiedam opengesteld voor het publiek, doorgaans van twaalf tot vijf uur. Vanaf Molen de Palmboom kan er getokkeld worden. Een unieke kans voor echte durfals.

Rondleidingen
Op zowel de zaterdag als de zondag worden rondleidingen gegeven door de binnenstad en over de Hoogstraat. Op het voormalige Dirkzwagerterrein wordt op beide dagen een rondleiding gegeven die je in aanraking brengt met het jeneververleden van Schiedam. Ben je daarna aan een 'versterkertje' toe, sluit je dan aan bij de kroegentocht die op beide dagen vanaf 15:30 uur langs meerdere cafés in Schiedam leidt.

Foto: zo ziet de Monopole er anno 2019 van binnen uit (foto door Louise Melchers)

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer Online een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het evenementennieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker