De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

NLdoet rond de Babbersmolen

NLdoet rond de Babbersmolen

SCHIEDAM - Aanstaande zaterdag 14 maart tijdens NLdoet zal een groep vrijwilligers zich op het groen storten rond de Babbersmolen. De wilgengriend wordt voor een deel gesnoeid en de schermen van de eendenkooi worden waar nodig voorzien van nieuw riet.  

De wilgengriend en eendenkooi zijn een onderdeel van het historisch molenerf van de Babbersmolen. Dit gebied direct rondom de molen werd vroeger volledig gebruikt en ingericht door de molenaar en zijn gezin om van te leven. Dankzij begeleiding van een traditionele poldermolenaar, vaste vrijwilligers en de extra hulptroepen bij speciale klusdagen zoals NLdoet is dit voor bezoekers heel goed zichtbaar. Zo zijn er een moestuin en fruitbomen en lopen er zelfs kippen en schapen rond. Ook ligt er onder een afdak een schouw, een eenvoudige houten boot waarmee de molenaar vroeger viste en onderhoud kon doen in de poldersloten. Zoveel mogelijk werd hergebruikt want rijk was men niet. De wilgentenen worden dit jaar verwerkt in een traditionele en ambachtelijke beschoeiing die het vlietland beschermt tegen het water van de aangrenzende Poldervaart. 

Voorbeeldproject
De Babbersmolen wordt binnen de molenwereld genoemd als voorbeeld hoe het leven rondom een poldermolen weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt kan worden. “Wij werden blij verrast met een prominente vermelding van de Babbersmolen in het landelijk tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed”, zegt Paul Sporken, die namens de Stichting De Schiedamse Molens coördinator is van de Babbersmolen. “Bij lezing bleek dat dit kwam door onze medewerking aan een handboek dat is uitgegeven door het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Hiermee kunnen moleneigenaren inspiratie opdoen en zelf aan de slag om hun molenerf te herstellen en in te richten.” 

Meedoen?
Wie zin heeft om mee te helpen tijdens NLdoet op 14 maart kan zich nog opgeven via de landelijke website. Tijdens NLdoet krijgt ook de molenwoning een lenteschoonmaak. Vanaf zaterdag 21 maart is hij namelijk weer elke zaterdag open voor het publiek. Sporken: “Bezoekers zijn dan weer van harte welkom, er is genoeg te doen, zeker voor kinderen die altijd meteen de minipolder gaan verkennen. En voor de mensen die graag vaker met hun handen werken op een prachtige historische plek in het groen: elke week is op woensdag de werkdag voor onze vaste vrijwilligers. Kom gerust eens kennis maken.” 

Foto: vrijwilligers aan het 'sloten' rond de Babbersmolen (foto door Paul Sporken)
 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: