De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Verhaal van Schiedam

Oude ansichtkaarten vertellen verhaal

Oude ansichtkaarten vertellen verhaal

SCHIEDAM - Aanstaande zaterdag houdt de Historische Vereniging Schiedam in haar cyclus 'Verhaal van Schiedam' een lezing over oude ansichtkaarten. Ooit was de ansichtkaart één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Wensen, uitnodigingen, familieberichten, zakelijke en persoonlijke mededelingen geven een beeld van de toenmalige samenleving. Lidwien Meijer laat zaterdagmiddag prachtige voorbeelden zien.

Een eeuw geleden had bijna niemand telefoon. Er werden veel meer ansichtkaarten geschreven dan nu. Uiteraard met kerst en nieuwjaar en met verjaardagen, maar ook om afspraken te maken of om een beroep op elkaar te doen. Het waren persoonlijke boodschappen die ons nu een inzicht kunnen geven in de cultuur en mentaliteit van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw.  

Lidwien Meijer bezit de ansichtkaartenverzameling van haar vader, Jaap Meijer (1901 – 1995). Zij laat een aantal kaarten zien (en dan niet de voorkant) met korte, ontroerende of grappige teksten, bijzondere adresseringen, verschillende handschriften, woorden die je nu nog maar zelden hoort. Er is ook een brief uit 1897. Wat schreef haar oudtante Betje aan haar priesterbroer Gerard? Er komt zowaar een stukje Schiedamse geschiedenis voorbij.  

Verhaal van Schiedam: Geliefde ouders! Teksten op oude ansichtkaarten.
Verteller van dienst: Lidwien Meijer
Wanneer: Zaterdag 2 maart 2019, 13.00 uur
Waar: Historische Vereniging Schiedam, Hoogstraat 74A
Kosten: Toegang gratis  
 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: