De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Gemeentearchief koopt ingekleurde steendruk

Panorama Schiedam in 1848

Panorama Schiedam in 1848

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft zijn topografische-historische atlas uitgebreid met een panorama met stadsprofiel uit 1848. De ingekleurde steendruk is een werk van Willem Troost (1812-1893). 

Er zijn reeds twee exemplaren van deze druk in de collectie, maar dit is de eerste ingekleurde versie. Deze toont Schiedam vanaf de Overschieseweg. Rechts van het midden is de kraanbrug over de Schie, en de stad die gemakkelijk te herkennen is aan de vele molens, torenspitsen en rook van industrie. Blikvanger links is het houten spoorwegstation met een aankomende stoomtrein, al lijkt het vee in de wei er niet van onder de indruk. Is de normale steendruk al mooi, de ingekleurde versie komt met de zachte tinten en oog voor detail pas echt tot leven. Het stuk is op aanvraag te zien in de studiezaal of online in de Beeldbank van het gemeentearchief onder nummer 60528.

Willem Troost woonde enkele jaren in Schiedam, onder andere aan de Tuinlaan 18 en op de Grote Markt 11 en heeft verschillende plekken in  Schiedam in beeld gebracht. In het gemeentearchief zijn litho’s te vinden van schaatsers bij de ruïne van Mathenesse, het Blauwhuis aan de Lange Nieuwstraat en het Sint Jacobs Gasthuis aan de Hoogstraat, portretten van Gerrit Verboon en componist Hutschenruyter en verschillende gebouwen in Schiedam zoals het Zakkendragergildehuis.

Ter gelegenheid van het bezoek van koning Willem II in juli 1846 werden onder zijn toezicht en leiding twee erepoorten gemaakt. Eén voor bij de Overschiesepoort (dus vlakbij de plek van de nu aangekochte tekening) en een flinke poort voor bij het Stadhuis (zie voor een litho hiervan nummer 61061 in onze beeldbank). Hij moet dus rond die tijd al bekend genoeg zijn geweest om gevraagd te worden voor deze werkzaamheden.

Bij een steendruk, ook wel bekend als directe lithografie, wordt de afbeelding direct op een vlakke kalksteen getekend met vetkrijt. Om een afdruk te kunnen maken wordt de steen nat gemaakt, waarbij de gedeeltes met vetkrijt geen water opnemen. Als er met een rol inkt aangebracht wordt, hecht de inkt alleen aan het vetkrijt en kan een afdruk op papier worden gedrukt. 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: