De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Smak mee voor het beste werk

Smak mee voor het beste werk

SCHIEDAM - Onze stad kent nog een gilde, het Anthonisgilde. De vrijwilligers van het Anthonisgilde houden het ambacht van zakkendrager in ere. Het zal vóór 1465 geweest zijn dat dit gilde ontstond. Het is gevestigd vlakbij de Dam in het Zakkendragershuis aan de Oude Sluis 19. Vanmiddag demonstreerden ze op de Dam het ambt van de zakkendrager tijdens het Dickens Festijn Schiedam.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

"In de vorm van 'levende' geschiedenis bieden wij een kijkje in het leven van 18e-eeuwse havenarbeiders. Het huidige gilde bestaat uit ruim tien vrijwilligers. Wij zijn het enige gilde in Europa dat dit ambacht nog uitoefent", zo leggen de Schiedamse zakkendragers uit. 

Vanmiddag ploegden ze door de bezoekers van het festijn heen met gevude zakken op hun schouders. Zwaar werk is het, dat werd wel duidelijk. En toch stonden de zakkendragers in de rij om werk te bemachtigen als de schepen aanmeerden in Schiedam om gelost te worden. Het werk werd zo eerlijk mogelijk verdeeld.. dat deden ze doen door te dobbelen. Dat werd smakken genoemd. Vanmiddag konden de voorbijgangers op het festijn zelf smakken. Twee dobbelstenen werden via een trechter in een houten bak gegooid.

Twee dezelfde waarden te gooien, bleek goed uit te pakken. Op een bord werden door de deken van het gilde de resultaten gekrijt. De bezoekers deden enthousiast mee. "Eindelijk weer werk, kan ik weer eten kopen voor mijn bloedjes van kinderen", zo ging een deelneemster in het spel op. Ook de distillateur  (de man met de hoogste hoed op) stak zijn neus in de zaken; hij was immers de opdrachtgever.

Onder deze link kun je een filmpje op Facebook bekijken.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: