De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Titanic-film uit 1912 draait opnieuw

Titanic-film uit 1912 draait opnieuw

SCHIEDAM - In het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis (oktober 2019) vertoont Wenneker Cinema Schiedam op zondag 13 oktober om 15.00 uur de film ‘De Ramp van de Titanic’ uit 1912 met muzikale begeleiding van componist-pianist Tobias Wenting, violiste Nina Zuure en het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus onder leiding van Annelies Prins. Wenting schreef muziek speciaal voor de film. 

Voor aanvang van de film zijn er twee korte inleidingen. Saskia Smit vertelt over Vroege film in Schiedam en schetst de context waarin bezoekers in oktober 1912 naar de beelden van ‘De Ramp van de Titanic’ keken. Saskia Smit is bestuurslid van Wenneker Cinema en schreef een masterscriptie over Tuschinski en het Passage theater. Michael Wedel vertelt over het ontstaan en de betekenis van ‘In Nacht und Eis’. Prof. dr. Michael Wedel is hoogleraar Mediageschiedenis in het digitale tijdperk, verbonden aan de Filmuniversiteit Babelsberg Konrad Wolf in Potsdam. Auteur van onder meer 'Kollision im Kino. Mime Misu und der Untergang der Titanic (2012)'. Zijn inleiding is in het Engels.  

Over de film
Het  is oktober 1912. Zes maanden na de wereldschokkende ramp met de Titanic. In Schiedam is de allereerste bioscoop geopend. Film is een gloednieuw medium. Bewegende beelden op een groot scherm. Wonderlijk. Tussen 5 en 18 oktober 1912 brengt Schiedamsch Bioscoop elke avond ‘De Ramp van de Titanic. Grootste drama ter Zee’. Een pianist en een violist spelen zoals toen gebruikelijk live-muziek bij de film. Ook een dubbelmannenkwartet oogst bij de vertoning van de ‘De Ramp van de Titanic’ veel succes. Zij zingen tijdens scene met de ondergang van het schip het ‘Nearer my God to thee’.  

‘De Ramp van de Titanic. Grootste drama ter Zee’ is de Nederlandse versie van de Duitse succesfilm ‘In Nacht und Eis’ (1912) van de Roemeense regisseur Mime Misu. De jonge acteur-mimespeler heeft in Berlijn in een filmstudio de dramatische ondergang van de Titanic in recordtijd verfilmd en daarmee de oer-rampenfilm gemaakt.  

De hervertoning van de ‘De Ramp van de Titanic. Grootste drama ter Zee’ is een project van Stichting Artes Cumulatae, mogelijk gemaakt door Wenneker Cinema, de gemeente Schiedam, Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o, het De Grootfonds, het Gemeenschapsfonds en het DeltaPORT Donatiefonds. 
 
Hervertoning De Ramp van de Titanic (1912) met live-muziek en inleidingen
Vijgensteeg 2 3111 PT Schiedam
Zondag 13 oktober 15.00 uur
Toegang € 15,-  
Meer informatie: Reinard Maarleveld reinard@geschiedenis.nl 06 255 14 259 ​

Foto boven: fragment uit de film van 1912. Kapitein Smith en marconist Phillips besluiten samen ten onder te gaan

4 commentaar(en) op artikel "Titanic-film uit 1912 draait opnieuw"

Graag indien mogelijk zou ik willen reserveren voor 2 personen voor het bijwonen van deze speciale voorstelling.

Door: Janny van Herpen Op:

Beste Janny en andere belangstellenden,

De kaartverkoop gaat bij Wenneker Cinema eind augustus van start. Maar voor die tijd kun je bij mij wel reserveren (reinard@geschiedenis.nl). Ik noteer die reservering voor jou alvast Janny.

Door: Reinard Maarleveld Op:

Beste Janny,

Inmiddels kun je online reserveren bij Wenneker Cinema:

https://www.wennekercinema.nl/programma/agenda/

Door: Reinard Maarleveld Op:

Laat even weten of je dit bericht hebt ontvangen want ik heb geen mailadres van je...

Groeten!

Reinard

Door: Reinard Maarleveld Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: