De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'Pionier op het gebied van zware kranen'

Verhaal over de werf Gusto

Verhaal over de werf Gusto

SCHIEDAM - Op zaterdag 7 maart 2020 vertelt Dirk Allewelt van de Stichting Erfgoed Werf Gusto het Verhaal van Schiedam over Gusto als pionier in de constructie van kranen. Het begint om 13.00 uur en is op de Hoogstraat 74a bij de Historische Vereniging Schiedam (HVS). 

De ontwikkeling van de zeescheepvaart eind 19e en begin 20e eeuw stelde wereldwijd havens en scheepswerven voor problemen. De schepen werden groter en de diepgang nam toe. Krachtiger stoommachines moesten vaart geven aan de schepen. Veel scheepswerven, waaronder marine-scheepswerven, hadden de grootste moeite zware kanonnen en machines aan boord te hijsen. Er kwam vraag naar drijvende en gespecialiseerde kranen. 

Werf Gusto in Schiedam speelde op die ontwikkelingen in en bouwde in 1908 de eerste twee drijvende kranen voor de haven van Buenos Aires. Drie jaar later leverden zij de eerste van drie grote 150 ton drijvende kranen af aan de Italiaanse marine en aan een particuliere scheepswerf in Genua. Gusto vestigde zich daarmee in één klap als internationaal kraanbouwer. De bouw van kranen is pas gestopt vier jaar na de sluiting van de werf in 1978. 

Dit Verhaal van Schiedam sluit aan bij de lopende tentoonstelling bij HVS over Scheepswerven. Met foto’s van de voornaamste Schiedamse scheepswerven uit het verleden zoals: Gusto, Wilton-Fijenoord, de Nieuwe Waterweg, de Nijverheid, de Hoop en De Jong.

Hier kun je ons eerdere artikel lezen over deze kranen: red deze Gusto-kraan van de ondergang

Toegang is gratis en reservering is niet nodig, maar het aantal plaatsen is beperkt.
Verhaal van Schiedam: Kraanbouw bij Gusto
Verteller van dienst: Dirk Allewelt
Zaterdag 7 maart 2020, aanvang 13.00 uur
Bezoekerscentrum HVS, Hoogstraat 74A

Foto door Yuri Konyukhov

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: