De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Arie Villerius (LOS):

5G vormt ernstig risico voor gezondheid

5G vormt ernstig risico voor gezondheid

SCHIEDAM - Gisteravond werd in de gemeenteraad een actualiteitendebat gevoerd over de toekomstige uitrol van het 5G-communicatienetwerk. Dit was aangevraagd door Arie Villerius, fractievoorzitter LOS. Villerius maakt zich grote zorgen over de nadelige gevolgen van een 5G-netwerk voor de gezondheid van de inwoners van Schiedam.

door Jan Schrijver

De fractievoorzitter van LOS vindt dat er eerst meer informatie moet komen over de voor- en nadelen van zo'n vijfde generatie netwerk. Er is een door de gemeente georganiseerd seminar gehouden. Arie Villerius is hierbij aanwezig geweest. Hij vindt dat in dit seminar nogal eenzijdige informatie is gegeven, die "met name uit de hoek van de telecombedrijven kwam." Villerius: "Netwerken en communicatie zijn miljoenenmarkten met grote spelers die graag reclame maken en die te veel macht hebben. Maar vergeet niet dat er - ten opzichte van de bestaande situatie van de 3G en 4G netwerken - in ons land tienduizend zendmasten/antennes extra nodig zijn. De straling van 5G is tot vijfduizend keer groter. Onderzoeken wijzen uit dat zendmasten die in de buurt van scholen geplaatst waren, binnen korte tijd een nadelig effect hadden op de gezondheid van de leerlingen van die scholen. Er wordt wel geroepen dat er nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs is dat de straling slecht zou zijn... dat er geen bewijs is, wil echter geenszins zeggen dat het niet slecht zou zijn voor de gezondheid. Ik denk dat 5G een ernstig risico voor onze gezondheid vormt." Bilal Badri (PvdA) merkte op dat genoemd seminar 's middags is gehouden en dan kunnen de meeste raadsleden niet. (Hier lees je ons eerdere artikel: Seminar: Eén groot reclame-verhaal voor 5G)

John Maris (PS) gaf in dit debat aan wel vertrouwen te hebben in de wetenschappers in ons land, die dus vinden dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid. Karin de Vries (AOV) betoogde dat de straling die het 5G-netwerk met zich meebrengt niet gevaarlijk is en dat de komst van 5G niet tegen te houden is ('in 5G staat G voor generatie, en de ene generatie volgt de andere nu eenmaal op') maar dat het voor de gemeente raadzaam zou zijn met het RIVM in gesprek te gaan voor het bepalen van te hanteren stralingslimieten. Robert Berns (CU-SGP), zelf wetenschapper (chemicus), merkte eveneens op dat een volgende generatie netwerk niet tegen te houden zal zijn, maar dat er wel beleid gemaakt moet worden op de risico's. "Volgens internationale gezondheidsorganisaties is het één van de grootste zes risico's voor de volksgezondheid', aldus Berns. Er zijn weliswaar weinig onderzoeken, maar de onderzoeken die er zijn wijzen wel op mogelijke schadelijkheid, zo gaf Berns aan. We moeten in dit kader overigens niet alleen denken aan alle antennes/zendmasten maar ook aan de gigantische hoeveelheid mobiele telefoons. 

Zowel de raadsleden die vrezen voor de schadelijke gezondsheidseffecten van 5G als de raadsleden die denken dat we geen zorgen hoeven te hebben over de gevolgen, lijkt het een goede zaak om meer informatie te krijgen over 5G en de effecten ervan. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in een Stadserf, waarop ook de inwoners welkom zijn. De agendacommissie van de raad zal zich buigen over wat voor soort informatiebijeenkomst wenselijk is.

Foto: Arie Villerius 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van politiek nieuws en gezondheidsnieuws en duurzaamheidsnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

1 commentaar(en) op artikel "5G vormt ernstig risico voor gezondheid"

Op 4 mei 2020 dient er een kort geding tegen de Overheid m.b.t. de uitrol van 5G. Als u zich wilt informeren over de schadelijkheid van de straling van 5G en zijn voorgangers lees dan a.u.b. de dagvaarding:

https://www.stop5gnl.nl/wp-content/uploads/2020/02/Dagvaarding-in-kort-geding.pdf

Door: Lies Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker