De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Arjen Kuin (D66) over:

A4-dak, Code Oranje, SOBO, woningnood

A4-dak, Code Oranje, SOBO, woningnood

SCHIEDAM - Arjen Kuin, sinds 9 jaar gemeenteraadslid voor D66, gelooft niet in Code Oranje, hij vindt dat het SOBO de afgelopen twee jaar vooral met zichzelf is bezig geweest en zegt over de VVD dat die 'te ver gaat'. 

Dat zei hij tegen Jan Willem de Boer in diens 'Politicus van de week' interview. Arjen Kuin woont sinds 1991 in Schiedam en is van beroep procestechnoloog. Zijn keus ooit voor D66 - waarvoor hij nu 19 jaar actief is -  was 'impulsief en emotioneel' en wat hem aansprak en -spreekt is het liberale karakter, maar met een sociaal vangnet. "De VVD gaat te ver", merkt hij in deze context op. Hij verduidelijkt: in Schiedam bestaat armoede en voor de armen moet je zorgen, daarin heeft ook de gemeente een belangrijke rol. 

Politiek is veelal een kwestie van het hebben van een lange adem, zoals het politieke proces voor de realisatie van het tunnel over de A4 met daarop sportvelden. Dat is zo'n lange-adem-dossier waarop Kuin met voldoening terugkijkt. "Daarmee is het nu wel trammelant", zo houdt Jan Willem hem voor, duidend op de verzakkingen in de velden op het dak en de atletiekbaan onder het dak. Kuin denkt dat het allemaal wel mee zal gaan vallen; het zou te maken kunnen hebben met de erg droge zomer die we in 2018 hebben meegemaakt. 

Over het hebben van een lange adem gesproken, daarin blinkt de gemeenteraad in Schiedam niet uit, als je naar de bestendigheid in de fracties kijkt. Onlangs was er opnieuw een afsplitsing, nu in de SP fractie, te weten van raadslid Van Dijk (terwijl het andere SP-raadslid wegens drukke privéomstandigheden de pijp aan Maarten gaf). Weer een fractie erbij dus. Kuin geeft aan wel verrast te zijn geweest, en relativeert vervolgens: het is de tand des tijds, zullen we maar zeggen. Ook was er enkele dagen geleden de naamswijziging van een andere partij: SLV Schiedam heet nu SLV Schiedam/Code Oranje. Code Oranje is de landelijke beweging binnen lokale partijen om de burger meer zeggenschap te geven en de democratie te vernieuwen. Ach, zal de burger meer zeggenschap gaan krijgen, door als partij van de ene op de andere dag je naam te gaan veranderen, wordt als vraag opgeroepen. "Ik geloof daar geen moer van", is Kuin resoluut in zijn antwoord. 

Voor wat betreft de overkoepelende bewonersorganisatie SOBO, waaraan de gemeente de subsidie wil stopzetten, zegt Kuin: Je ziet een groot verschil tussen wat het 6 à 7 jaar geleden betekende en wat het SOBO nu betekent. Natuurlijk zijn er nog wel mensen geholpen de afgelopen twee jaar door het SOBO, maar de laatste twee jaar is het SOBO toch vooral met zichzelf beziggeweest.

Een prioriteit van Kuin is de sociale woningbouw, waarbij het niet alleen om aantallen maar ook om kwaliteit van nieuwe woningen gaat. Met de wachttijd voor het huren binnen de sociale sector valt het volgens Kuin wel mee in Schiedam. Als je geen urgentieverklaring hebt, is de wachttijd volgens hem zo'n vier jaar.
(Lees over woningbouw ook ons artikel van gisteren over het omzetten van leegstaande kantoorgebouwen naar woningen en de reacties hierop op Facebook). 

Het interview dat Jan Willem de Boer van JW TV met Arjen Kuin hield is te zien en beluisteren via deze link.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het politieke nieuws uit Schiedam. Alvast dank. 

 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: