De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Raadsvraag met als kapstok landelijke documentaire

DENK zet 'etnisch profileren' op agenda

DENK zet 'etnisch profileren' op agenda

SCHIEDAM - Het politiekorps in Schiedam maakt ‘geen gebruik maakt van etnisch profileren’, heeft het college van B&W in oktober van 2018 geantwoord. De raadsfractie DENK maakt twee maanden later duidelijk bedenkingen te hebben bij dit antwoord. De partij is aan het denken gezet door een documentaire op televisie. DENK gebruikt deze documentaire als kapstok om een schriftelijke vraag op te hangen over 'etnisch profileren'.

"Op 10 december 2019 (hier bedoelt DENK 10 december 2018, red.) is de documentaire ‘Verdacht’ uitgezonden op NPO 2. In de documentaire ‘Verdacht’ doen Nederlanders verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie. De uitzending heeft veel stof doen opwaaien. De kijkcijfers stonden de volgende dag al op meer dan 300.000 kijkers en heeft de maatschappelijke discussie omtrent etnisch profileren binnen de politie aangewakkerd.

DENK Schiedam heeft ook kennisgenomen van de documentaire en maakt zich zorgen om het vertrouwen in het politieapparaat. Daarom stelt zij de volgende vragen aan het college van B&W:
1. Heeft het college kennisgenomen van de inhoud van de documentaire? Zo ja, wat zijn uw bevindingen?
2. Zijn er signalen vanuit het politiekorps in Schiedam en/of Schiedammers dat etnisch profileren zich ook in onze stad voordoet? Zo ja, hoe wordt dit in beeld gebracht en wat zijn de uitkomsten daarvan?
3. Tijdens de beantwoording van de technische vragenronde van 10 oktober 2018 heeft het college bij de beantwoording van vraag 94 aangegeven dat het politiekorps in Schiedam ‘geen gebruik maakt van etnisch profileren’. Hoe komt het college tot deze bevindingen?
4. In 2016 verklaarde Erik Akerboom, toenmalig Korpschef van de Nationale Politie, dat etnisch profileren bij de politie wel degelijk voorkomt (zie link). Hoe verklaart het college de discrepantie tussen de uitspraken van Akerboom en de praktijk (volgens het college) in Schiedam? https://www.politie.nl/nieuws/2016/mei/31/gelijkwaardige-behandeling-burgersuitgangspunt-voor-politie.html
5. Gaat het college n.a.v. de bovengenoemde vraag 5 haar standpunt heroverwegen en erkenning tonen voor de mogelijkheid dat etnisch profileren zich voordoet? Zo nee, waarom niet?
6. Zo ja, welke concrete actiepunten gaat het college nemen om dit onderwerp bespreekbaar te maken binnen het politiekorps van Schiedam?

DENK Schiedam
Dogukan Ergin" 

Afbeelding Dogukan Ergin uit campagnevideo van DENK

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: