De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

We staan aan het prille begin van een nieuwe fase

Duivelse dilemma's voor Rutte

Duivelse dilemma's voor Rutte

DEN HAAG - Mark Rutte kondigde tijdens een speciale editie van het NOS Journaal een aantal versoepelingen van het huidige beleid aan met de woorden:  "We staan aan het prille begin van een nieuwe fase. Een snelle versoepeling zou kunnen leiden tot een tweede golf van het virus en tot nog meer ellende. Beter nu voorzichtig dan spijt achteraf."

door Louise Melchers

De premier noemde 5 punten waarover de beleidsmakers een beslissing hebben genomen. Ze volgen hieronder.

Ten eerste: het basisonderwijs, het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd en de kinderopvang kunnen met ingang van 11 mei weer geheel of gedeeltelijk open. Tot die tijd krijgen scholen, medezeggenschapsraden en leiding van kinderdagverblijven de tijd om zich voor te bereiden op de uitvoering van deze maatregel. Rutte legt uit dat er met name gekozen is voor kinderen in de basisschoolleeftijd en daaronder omdat uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen minder vatbaar zijn voor het virus en hun ziekterisico's gering zijn. Als ze ziek worden hebben ze meestal milde verschijnselen, zodat  de druk op de zorg niet te groot zal worden. Daarnaast zorgt deze maatregel ervoor dat thuiswerkende ouders weer meer aan werken toekomen. Rutte geeft aan dat de anderhalvemetermaatregel voor de genoemde leeftijdsgroep niet haalbaar is.

Voor de werknemers in onderwijs en kinderopvang geldt dat zij dezelfde testmogelijkheden moeten krijgen als mensen in de zorg en dat zij die in de risicogroep vallen niet voor de groepen ingezet zullen worden. Voor iedereen geldt: zowel kinderen als medewerkers met klachten blijven thuis. Daarnaast geeft Rutte aan dat de ervaringen in het buitenland, waar deze versoepeling al eerder gold, nauwlettend gevolgd worden.

Ten tweede: vanaf 28 april mogen kinderen tot en met 12 jaar weer trainen in teamverband, officiële wedstrijden blijven echter verboden. Ook jongeren in de leeftijd tot en met 18 jaar krijgen meer ruimte om georganiseerd onder leiding te gaan sporten. Voor deze leeftijdsgroep blijft de anderhalvemetermaatregel echter wel bestaan. Rutte benadrukt dat ouders niet welkom zijn langs de lijn en dat de sporters thuis moeten douchen. Hij laat de organisatie over aan de lokale sportclubs en vertrouwt erop dat ook niet-leden mee kunnen doen met de activiteiten. De individuele sportbeoefening zoals wandelen, hardlopen en fietsen blijft gewoon toegestaan volgens de geldende regels.

Ten derde: evenementen blijven tot 1 september 2020 verboden. Ze brengen te grote risico's met zich mee. Deze datum zorgt ook voor duidelijkheid bij organisaties: dit jaar dus onder meer geen Vierdaagse, geen PinkPop, geen Zwarte Cross en ook geen betaald voetbalwedstrijden, aldus de premier.

Ten vierde: contactberoepen mogen nog niet aan de slag (uitgezonderd van het verbod zijn tandarts en mondhygiënisten). Er zijn nog te veel onzekerheden over de veiligheidsmaatregelen voor de uitoefenaars en de klanten. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of mondkapjes nodig of nuttig zijn. Er komt hierover binnenkort een advies van het OMT (Outbreak Management Team) en daarna worden er nieuwe afwegingen gemaakt. Hoe moeilijk het ook voor iedereen is, ook de kwetsbare ouderen moeten aldus Rutte nog beschermd worden. Daarom mogen de verpleeghuizen nog geen bezoek toelaten.

Ten vijfde: alle basisregels blijven na 28 april bestaan en dat zeker tot 20 mei 2020. Rutte: "Werk zo veel mogelijk thuis; doe alleen boodschappen; blijf thuis bij verkoudheid en benauwdheid; was regelmatig je handen; hoest of nies in je elleboog." Café's en restaurants blijven dus zeker tot 20 mei dicht (afhalen en bezorgen mag wel).

Rutte licht toe dat hij het gevoel heeft in een spagaat te verkeren. "Elke versoepeling vraagt nog meer discipline en uithoudingsvermogen. Hou vol! Pas dan kunnen er vervolgstappen gezet worden." De huidige maatregelen blijven in elk geval gelden tot 20 mei. In de week ervoor komt een nieuw beslismoment.

Rutte sluit zijn speech af met de volgende woorden: "We maken de grootste, meest ingrijpende en bedreigende periode van ons leven mee. Er is nu een kleine verbetering, maar het is de vraag hoe we als samenleving met deze boodschap omgaan. We hebben te maken met een virus en dat virus grijpt elke kans aan om over te springen. De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander. Achter alle getallen van het RIVM gaan mensen schuil. We zijn nu voorzichtig om spijt achteraf te voorkomen."

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker