De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

"Heerst er een angstcultuur binnen Stadskantoor?"

G1000 Schiedam ligt op z'n gat

G1000 Schiedam ligt op z'n gat

SCHIEDAM - De G1000 Schiedam houdt een sabbatical voor onbepaald tijd, zo liet Ron van den Ende, initiatiefnemer van deze burgerinspraakbeweging in onze stad, aan Jan Willem de Boer weten. Na twee gehouden burgertops (in 2016 in de Margriethal en in 2017 in de Grote Kerk) werd het stil rond de organisatie. De aangekondigde burgertop 2018 ging niet door.

"Vorig jaar zijn we vastgelopen in een massieve tegenwerking vanuit het Stadserf", zo stelt Van den Ende. Wel zijn er nog kleine losse projecten opgepakt, zoals het ondersteunen van een andere burgerbeweging: Code Oranje. 

Van den Ende zoekt in gesprek met Jan Willem de Boer naar oorzaken van de door hem gevoelde tegenwerking van de G1000 in onze stad. Er zou sprake kunnen zijn van angst voor het onbekende bij ambtenaren. Ze zijn, alsdus Van den Ende, wellicht bang dat de burgers hun het werk afpakken. Er zijn ook goedwillende ambtenaren en raadsleden, zo beaamt hij, maar waarom stagneert het oppakken van de burgerbeweging die hem voor ogen staat dan toch? Waarom wordt men geremd? Van den Ende gist: "Heerst er een angstcultuur binnen het stadskantoor? Zijn het oude bestuursstijlen? Is er sprake van een top down cultuur?"

De nieuwe gemeenteraad is nu ongeveer een jaar actief. "Er werden mooie dingen beloofd, er zou sprake zijn van een samenwerkingspact vóór Schiedam, maar een jaar later vind ik het oorverdovend stil." Van den Ende ziet de positieve kwaliteiten van de burgemeester vooral liggen in het beheersen, in het handhaven en in het boeven vangen, maar beoordeelt de burgemeester negatief voor wat betreft zijn functioneren als verbinder. 

Onder deze link kun je het volledige interview dat Jan Willem de Boer met Ron van den Ende had zien en horen. 

Hier lees je ons eerdere artikel in 2017 over de aangekondigde G1000 2018.
Onder deze link een artikel over de in 2017 gehouden burgertop.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: