De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Persconferentie Rutte en De Jonge

Het 'nieuwe normaal' is 1,5 meter

Het 'nieuwe normaal' is 1,5 meter

SCHIEDAM - Voorlopig komen er geen versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat zou volgens Rutte een enorme fout zijn. Dit vertelde hij tijdens een persconferentie die hij samen met vice-premier De Jonge gaf over de ontwikkelingen op het gebied van de aanpak van de coronacrisis. 

door Louise Melchers

Rutte begon zijn toespraak met het overladen van de bevolking met complimenten, omdat men zich afgelopen weekeinde - enkele uitzonderingen daar gelaten - zo goed heeft gedragen.  Het kwam er op neer dat hij de burgers de moed insprak, die zij de komende tijd echt nodig hebben, want 'we moeten volhouden', aldus premier Rutte (foto boven). 'Doen we dit niet dan is dat niet alleen nadelig voor onze gezondheid, maar ook voor onze economie. Afschalen zit er voorlopig nog niet in.' Hoewel hij lichtpuntjes ziet, kan er pas afgeschaald worden als de verspreidingsfactor structureel onder de 1 zit (en dat is nog niet het geval), de capaciteit van de ziekenhuizen voldoende is, er  genoeg onderzoek gedaan is en de effecten goed meetbaar zijn. 28 april zal dus zeker niet het einde zijn van de maatregelen. Voor de premier blijft het OMT-advies, het advies van het Outbreak Management Team, heilig.

Dit betekent voor het aankomende paasweekend dat we het advies krijgen om thuis te blijven of in elk geval dichtbij huis. Daarnaast wordt de testcapaciteit uitgebreid. Vice-premier De Jonge (tweede foto onder) vertelde dat er wordt gewerkt aan twee apps die het GGD-werk gaan ondersteunen. De ene app is ervoor om mensen in de omgeving van iemand die besmet is met het coronavirus te waarschuwen dat ze in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is en dat ze dus minimaal twee weken thuis in quarantaine moeten blijven. De andere app is bedoeld voor een makkelijker contact met een dokter over het coronavirus. Diverse landen zijn al bezig met dit soort apps en daar leert de Nederlandse overheid van. Natuurlijk moet de privacy voldoende gewaarborgd kunnen worden.

Rutte vertelde dat de 'weg terug naar normaal' een zaak van een lange adem zal zijn. Veranderingen gaan stapsgewijs en de samenleving zal voorlopig anders zijn dan we gewend zijn. De samenleving moet het voorlopig doen met 'het nieuwe normaal' en dat is anderhalve meter afstand.

De minister-president vraagt alle sectoren, waaronder bedrijven en scholen, na te denken over hoe we verder kunnen met onze werkzaamheden en activiteiten, terwijl we anderhalve meter afstand houden, want voor de juiste exitstrategie is deze afstand voorlopig leidend. 

Bron afbeeldingen: fragmenten uit de RTL-4 uitzending van de persconferentie

Lees ook onze column van vandaag: 'Ben je van de pot af gepleurd?' 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker