De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

College B&W stelt voor:

Hondenbelasting met tientje omlaag

Hondenbelasting met tientje omlaag

SCHIEDAM - De hondenbelasting bedraagt op dit moment € 84,22. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de hondenbelasting met circa tien euro per hond te verlagen. Er zijn ongeveer 3.500 honden in Schiedam.

Andere scenario's zijn, aldus het college, 'het helemaal afschaffen van de hondenbelasting', of 'het wachten op landelijke belastinghervorming en niet op korte termijn verlagen van deze be;asting in Schiedam'. 

Wel wil men bij verlaging van de hondenbelasting met zo'n tien euro het aantal hondentoiletten verminderen. Het ongemak dat daardoor ontstaat, kan in bepaalde mate worden opgevangen door meer afvalbakken te plaatsen en/of losloopgebieden uit te breiden. Voor wat betreft dit uitbreiden van losloopgebieden lezen we: "Naar aanleiding van een gesprek met een groep hondenbezitters begin 2019 die het gebied regelmatig bezoeken met hun hond, werd aan de respondenten gevraagd wat zij vonden van het idee om het losloopgebied in het oostelijke deel van het Volkspark/Sterrebos iets uit te breiden, zodat hondenbezitters met de hond los een rondje konden lopen. (...) Een meerderheid van zowel de hondenbezitters als de niet-hondenbezitters is het eens met de uitbreiding. Wel wordt er aandacht gevraagd voor de nabijgelegen speelvoorziening: kinderen moeten daar veilig kunnen spelen zonder last te hebben van loslopende honden."

Schiedam hoort bij de 201 (van de 355) gemeenten die deze belasting heffen. In Schiedam is er voor 2020 in totaal €295.971 aan hondenbelasting begroot. Het tarief in 2020 is € 84,22 per hond per jaar. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde onder gemeenten die de belasting heffen (€76,-, peiljaar 2019). Het bedrag vloeit naar de algemene middelen van de gemeente en wordt dus niet specifiek gebruikt voor de uitvoering van het hondenbeleid. Voor het onderhoud van de hondenvoorzieningen en toezicht/handhaving wordt jaarlijks € 307.833,- begroot. De uitgaven met betrekking tot honden zijn op dit moment dus hoger dan de inkomsten uit de geheven hondenbelasting.

Dit voorstel door het college van B&W aan de gemeenteraad staat op de agenda van de raad op dinsdag 29 september 2020.

Lees ook:
Discussie over honden laait op ()
Hondenbelasting hoger in 2020 ()
Onrust onder hondenbezitters ()

Foto door Louise Melchers (archieffoto, behorend bij artikel over De mooiste bully's in Schiedam )

2 commentaar(en) op artikel "Hondenbelasting met tientje omlaag"

Ik vind het belachelijk dat anno 2020 er nog steeds hondenbelastimg betaalt moet worden.

Terwijl men de drol van de hond altijd netjes in een zakje in de prullenbak deponeerd.(iedereen die ik ken doet dit)

Dus waar deze onzinnige belasting nú oorspronkelijk vóór diende is uit de tijd fat honden nog werkte als bijvoorbeeld trekhond onder een hotelbar.

Dus belasting op honden is echt zo niet meer van deze tijd.

En de hond krijgt er ook maar weinig voor terug.

Er staan niet eens voldoende prullen bakken.

In mijn omgeving en die er wel staan die puilen altijd uit omdat ze niet op tijd geleegd worden.

Ik ben chronisch ziek en het enige wat ik heb is een hondje van 2.5 kg.

En zo zijn er veel meer mensen (vooral ouderen en mensen in een situatie als de mijne)die een hond hebben voor gezelschap en een wandeling.

En die moeten bezuinigen op dingen terwijl we al niet veel hebben.

Omdat de hondenbelasting te duur en overbodig is.

Zou je zeggen had je geen hond moeten nemen.

Dan zou ik heel erg eenzaam zijn en verdrietig worden.

Met gevolg dokter bezoek,dus uiteindelijk kost het de maatschappij meer geld als mensen die zich geen belasting kunnen veroorloven zonder hond komen te zitten.

Terwijl er heel veel eenzame ouderen zijn.

Die genieten van hun hond omdat ze ook al geen familie meer zien.

Dus mijn mening afschaffen net als de andere gemeenten.

Peter Rauwerda

Door: P.h.m.Rauwerda Op:

Zitten een paar schrijffouten in dat weet ik.

Dit komt doordat mijn mobiel automatisch de woorden aanvult

Door: P.H.M.RAUWERDA Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker