De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Vergadering gemeenteraad in anderhalvemetersamenleving

Negen overledenen door coronavirus

Negen overledenen door coronavirus

SCHIEDAM - Tot op heden zijn negen inwoners van Schiedam overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat maakte burgemeester Lamers gisteren bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering.

door Jan Schrijver

We zitten in een ongekende langdurige crisissituatie, een gezondheidscrisis, zo zei de burgemeester. Helaas zijn er in Schiedam mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Er was reeds bekend dat er zeven Schiedammers zijn overleden aan het coronavirus, gisteravond had de burgemeester de verdrietige mededeling dat het totaal aantal overledenen ten gevolge van de coronacrisis inmiddels is opgelopen tot negen. "Wij leven mee met de nabestaanden. Corona heeft niet alleen de wereld veranderd en geraakt, maar ook gezinnen zijn diep in het hart geraakt. Dat is intens verdrietig en we zijn in gedachten bij hen, hierbij zeker realiserend dat veel van deze zieken afscheid moesten nemen in een eenzame omgeving", zei burgemeester Lamers, die vervolgens om een moment van stilte vroeg.

Aansluitend sprak raadslid Frans Hamerslag namens de gemeenteraad zijn medeleven uit. 

De raadsvergadering vond plaats in het Stadskantoor, maar op aangepaste wijze en dus met minimaal anderhalve meter afstand tussen raadsleden, collegeleden en griffier. De niet-woordvoerders onder de raadsleden dienden op de publieke tribune plaats te nemen. De griffier zat niet naast de burgemeester, maar aan de tafel van de bode en de bode op zijn beurt was buiten de raadszaal. Om tussen de wethouders voldoende afstand te houden, volgden wethouders Ooijevaar en Bregman de vergadering van huis uit. Meer raadsleden dan normaal hadden zich afwezig gemeld. Het publiek had geen toegang. De pers wel, maar alle vertegenwoordigers van de schrijvende pers volgden de vergadering van huis uit. 

"Het is een lege stad in een stralende zon, een plaatje om te zien, maar wel in een verkeerde tijd", zo merkte de burgemeester nog op, met Pasen net achter de rug en de Ramadan die op het punt staat te beginnen (het vasten tijdens de Ramadan begint op vrijdagochtend 24 april en eindigt op zaterdagavond 23 mei 2020, red.). Burgemeester Lamers wenste de islamitische Schiedammers een fijne Ramadan toe, maar benadrukte wel dat de Ramadan en de iftar (de maaltijd die tijdens de Ramadan direct na de zonsondergang wordt genuttigd) thuis in de familiekring gevierd moeten worden.  

Burgemeester Lamers ging nog kort in op de zojuist door premier Mark Rutte gegeven persconferentie en quootte de premier: "De vrijheid van de een, mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander."

N.B. Het RIVM publiceert afwijkende cijfers over het aantal overleden inwoners. Volgens de data van het RIVM zijn vijf inwoners uit Schiedam overleden. Dat kan te verklaren zijn uit het feit dat het RIVM in zijn rapportages uitsluitend degenen meetelt die positief getest zijn op het coronavirus. Omdat niet alle coronapatiënten getest worden op het virus, zal het aantal patiënten dat overlijdt aan het virus hoger liggen dan het aantal dat door RIVM wordt gemeld. De gemeente Schiedam doet haar medelingen over het aantal overledenen op basis van de gegevens die worden ontvangen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. 

Afbeelding: screenshot uit livestream gemeenteraad (onder deze link is de raadsvergadering te zien)


 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker