De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Oproep: stop verkoop Eneco

Oproep: stop verkoop Eneco

SCHIEDAM - Eneco is eigendom van 44 gemeenten. Nog wel, want veel van die gemeenten willen hun aandelen Eneco verkopen. PvdA en GroenLinks Schiedam verzetten zich hiertegen en hebben vandaag een statement opgesteld. "GroenLinks en PvdA Schiedam slaan de handen ineen om collega raadsleden in Schiedam en andere gemeenten op te roepen terug te keren van het voornemen om de aandelen Eneco te verkopen. Bijgevoegd gezamenlijk statement zullen we gebruiken om actief collega's in andere gemeenten te benaderen", aldus beide partijen. Je leest de statement hieronder.

"GroenLinks en PvdA Schiedam vinden verkoop van aandelen een slecht idee. Het maatschappelijk belang van Eneco is groot. Het bedrijf is een grote stimulans in de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland en biedt werkgelegenheid in de regio. In het verleden heeft de overheid te vaak partijen verkocht aan de markt, vaak met grote negatieve gevolgen voor klanten, gebruikers en tegen hogere kosten. Laten we niet opnieuw in die val trappen!

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 hebben nog meer gemeenten gezegd hun aandeel te willen verkopen. Daarmee lijkt de groep blijvende aandeelhouders steeds kleiner te worden. Lijkt, want pas in december nemen de 44 gemeenten een definitief besluit tot wel of niet verkopen.Toch is de angst om straks geen zeggenschap meer te hebben voor sommige partijen in Schiedam reden om nu te besluiten de aandelen die Schiedam bezit te verkopen. Bijvoorbeeld omdat een nieuwe eigenaar Eneco’s duurzame missie volledig teniet zou doen of andere keuzes te maken die ons gemeenschappelijk belang niet dienen. Maar: als we dat willen voorkomen, moeten we zorgen dat er helemaal niet verkocht wordt!

Maar wat als we ons niet neerleggen bij de verkoop, bij de status quo? Wat als we het heft in eigen hand nemen?

Wat het kabinet van VVD, D66, CDA en CU kan (aankoop aandelen marktpartij KLM voor 680 miljoen) kunnen lokale overheden ook. Waarom? Om dezelfde reden als die het kabinet aanvoerde: het maatschappelijk belang. De koers van Eneco is belangrijk voor de duurzaamheidsambities van Nederland. Het is een bloeiend bedrijf dat door zijn inzet op verduurzaming grote invloed heeft. Het risico dat dit bedrijf in handen valt van partijen die deze koers weer verlaten is te groot. Gemeenten ontvangen nu een mooi dividend over de aandelen. Laten we dat koesteren, in plaats van kiezen voor snel cashen!

PvdA en GroenLinks Schiedam zullen daarom:
1.    Tegen verkoop van aandelen door de gemeente Schiedam stemmen;
2.    Onze collega-raadsleden oproepen in Schiedam om zich niet zomaar neer te leggen bij de uitspraak van andere gemeenten die neigen tot verkoop;
3.    Onze collega’s in gemeenten die aandelen Eneco hebben oproepen om het besluit tot verkoop te heroverwegen
Laten we gezamenlijk 100% eigenaar blijven. Het risico is te groot om ons uit te leveren aan de grillen van een commerciële speler. Laten we het jaarlijkse dividend blijven ontvangen en het inzetten om onze gezamenlijke ambities rond duurzaamheid waar te maken. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van! Steunt u onze oproep?

Bestuur en fractie GroenLinks en PvdA Schiedam
Petra Zwang, fractievoorzitter PvdA Schiedam
Rene Karens, fractievoorzitter GroenLinks Schiedam
Sandra Mantingh, raadslid GroenLinks Schiedam
Bilal Badri, raadslid PvdA Schiedam
Guido Antunes, raadslid GroenLinks Schiedam
Jessie Silva, commissielid PvdA Schiedam
Shanna Govers, commissielid GroenLinks Schiedam


Bestuursleden:
Yorick Haan, bestuursvoorzitter GroenLinks Schiedam
Bart Voortman, vice-voorzitter GroenLinks Schiedam
Menno Siljee, bestuurslid GroenLinks Schiedam
Willo Donker, bestuurslid GroenLinks Schiedam
Max van Tongeren, bestuursvoorzitter PvdA Schiedam
Bart Overzier, bestuurslid PvdA Schiedam
Joop Buunk, bestuurslid PvdA Schiedam
Aad Verbeek, bestuurslid PvdA Schiedam" 


 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: