De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedam voert Ja/Ja-sticker in

Schiedam voert Ja/Ja-sticker in

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam gaat binnenkort de zogenoemde 'Ja/Ja-stickers' invoeren. Dat zal gaan gebeuren via het zogenoemde Rotterdamse model.

door Jan Schrijver

In Rotterdam kunnen de inwoners een keuze maken door het wel of niet plakken van een sticker op de brievenbus. Ze kunnen de volgende keuzes maken:

  • Ja/Ja-sticker op de brievenbus (wél ongeadresseerd reclamedrukwerk en wél huis-aan-huisbladen ontvangen)
  • Nee/Nee-sticker op de brievenbus (geen ongeadresseerd reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen ontvangen)
  • Geen sticker op de brievenbus (geen ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangen, maar wel huis-aan-huisbladen ontvangen)

Sinds 1 januari 2020 kunnen Rotterdammers de bezorging van ongewenst reclamedrukwerk bij de gemeente melden. Na 31 maart 2020 gaat de gemeente handhaven op het bezorgen van ongewenst reclamedrukwerk in brievenbussen zonder Ja/Ja-sticker. 

De verspreiders van reclamefoldertjes zouden hierop bijvoorbeeld kunnen reageren door hun foldertjes te gaan bundelen en van wat redactionele inhoud te voorzien, waarna zijn hun uitgave een huis-aan-huisblad zouden kunnen noemen. Om oneigenlijke huis-aan-huisbladen te voorkomen, kan een eis worden gesteld aan de verhouding tussen advertenties en redactionele inhoud. Daarbij zal dan kritisch gekeken moeten worden naar het karakter van de 'redactionele inhoud', zodat de artikelen die meetellen voor het 'vereiste percentage redactioneel' geen verkapte advertenties zijn. 

De gemeente Schiedam heeft een verordening gereed om een vergelijkbaar stickersysteem als in Rotterdam te gaan invoeren. Op dit moment geldt in de gemeente nog een systeem van Nee/Nee-stickers en Nee/Ja-stickers (zie voor huidige systeem verder de website van de gemeente).

 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: