De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Konijnenhokken op Schieveste? Nee, microappartementen voor studenten

Senior blijft te lang in huis met tuin

Senior blijft te lang in huis met tuin

SCHIEDAM - Jan Willem de Boer sprak op de Hoogstraat in Schiedam met wethouder Fahid Minhas over de deze week gepresenteerde nieuwe Woonvisie. In acht minuten licht de wethouder de nieuwe Woonvisie toe, die het beleidsdocument uit 2012 moet vervangen. De gemeenteraad moet zich er binnenkort over uitspreken.

door Jan Schrijver (video door Jan Willem de Boer)

Rotterdam is in trek voor woningzoekenden uit geheel ons land en ook de plaatsen eromheen merken een toegenomen landelijke belangstelling om in onze regio te komen wonen, zo ook Schiedam, dat nu al moeite heeft om opgegroeide kinderen uit Schiedamse gezinnen een fatsoenlijke betaalbare woning te bieden. Veel volwassen geworden kinderen blijven daardoor lang bij vader en moeder wonen of kiezen ervoor om hun woonheil buiten Schiedam te zoeken. Zij staan soms vele jaren op een wachtlijst. Kortom, er is grote schaarste op de woningmarkt. Dat senioren, als de kinderen dan eenmaal het huis uit zijn, lang in een huis met een tuin en met veel kamers blijven wonen, is ongunstig voor de doorstroming op de woonmarkt, zo merkt de wethouder op. 

Er moeten komende tien jaar circa zesduizend woningen bijkomen (dus zevenduizend nieuw te bouwen, omdat er ook duizend gesloopt worden). Ook moet de mix van de  woningenvoorraad anders worden. Zo moeten er meer appartementen voor senioren komen op plekken waar zij willen wonen (bijvoorbeeld levensloopbestendige appartementen te bouwen op Bachplein met zorgvoorzieningen op de begane grond) zodat de doorstroming gestimuleerd wordt. Het aantal sociale huurwoningen moet gelijkblijven.

Op de voor bebouwing beschikbaar komende oppervlakten moeten méér woningen worden gebouwd dan we dat voorheen van plan waren, de wethouder noemt dit 'verdichten in plaats van verdunnen'. "Als je op een plek bijvoorbeeld tien woningen sloopt dat je er niet vijf terugbouwt, maar misschien wel twintig woningen terugbouwt", aldus de wethouder. Zodoende hou je binnen de grenzen van de stad nog voldoende ruimte beschikbaar om de stad leefbaar te houden met 'groen' en sportvoorzieningen, etc. 

Een puntje van kritiek dat Jan Willem de Boer noemde, betrof de bouw van studentenwoningen op Schieveste, het project achter het station Schiedam Centrum. "Konijnenhokken?", zo vroeg Jan Willem. De wethouder: "Konijnenhokken, dat zijn in ieder geval niet mijn woorden. Studenten hebben niet zoveel ruimte nodig. We gaan micro-appartementen bouwen voor studenten." Voor te bouwen appartementen is door de gemeente een eis gesteld van een minimale oppervlakte van 70 vierkante meter. Die eis geldt dus niet voor de studentenappartementen. Met studentenappartementen los je in ieder geval niet de woningnood op van opgegroeide kinderen in Schiedam die jarenlang op een wachtlijst staan voor een huurhuis. (Zie eerdere artikelen Vragen over 450 studentenhuizen () en 450 huizen voor Delftse studenten ())

Je kunt het interview van Jan Willem de Boer van JW TV zien door op de afbeelding hieronder te klikken. Niet alleen het gesprek is interessant, maar ook de vele beelden van bouwactiviteiten en - projecten die getoond worden.

Lees ook:
Nieuwe Buurt is aan vernieuwing toe ()

 

3 commentaar(en) op artikel "Senior blijft te lang in huis met tuin"

Ik ben zo’n senior in een huis met een tuintje. Bij mij is het nog een tuin met veel groen en daar geniet ik iedere dag van. Als er in de wijk (Tuindorp) een nieuwe bewoner komt wordt de tuin meteen veranderd in groot betegeld terras. Waarom willen mensen een tuin als ze er een soort balkon/terras van maken?

Door: T.J.K. Op:

Ik vind dit zo’n ijdele flapdrol. Wordt dit nu weer de nieuwe hetze? Ouderen die gewoon graag blijven wonen in het huis waar ze hun leven lang voor hebben gewerkt? De woningnood is niet hun schuld, maar die van een lakse regering. En wat betreft de konijnenhokken achter het station: de term is volkomen juist. Sowieso wordt dit een gebied dat na voltooing snel zal verpauperen. Niemand met een beetje gezond verstand zal willen wonen in huis dat in een wurggreep wordt gehouden door spoor en snelweg. Het zoveelste egoproject van een zwalkende gemeente.

Door: Danny Op:

Weet deze wethouder dat Schiedam relatief al veel te veel NIET grondgebonden woningen heeft? (flats = niet grondgebonden). 70% van de woningvoorraad in Schiedam is niet grondgebonden. De eenzaamheid, armoede, niet voldoende mee kunnen doen bevindt zich voor een groot deel achter de voordeuren van niet grondgebonden woningen. En wat voor uitzicht zullen die mensen op het Bachplein hebben tussen die flats van 12 tot 13 hoog? Ik mis creativiteit en echte visie. Waarom is het gat Bolmers niet gebruikt voor levensloopbestendige appartementen? En waarom een knip woningen winkelcentrum Spaland..hoezo integrale aanpak...en waarom die knip na 4 jaar? Als het zo moeilijk te ontwikkelen is met al die partijen in het winkelcentrum Spaland...dat legt een beetje projectleider dat ‘ risico’ toch de eerste maand op tafel...en niet na 4 jaar...en na heel veel indirecte kosten verder. De wethouder heeft een ander probleem.....die hij denkt dat op te gaan lossen door marktpartijen Schiedam te laten ontwikkelen....

Door: RS Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker