De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Vraag aan college B&W door GroenLinks

'Van het gas af' haaks op vergunning

'Van het gas af' haaks op vergunning

SCHIEDAM - Sandra Mantingh, gemeenteraadslid  van GroenLinks heeft namens haar fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over het verlenen van een vergunning aan Staalharderij Dominial, een bedrijf dat voor zijn werkzaamheden veel gas gebruikt (het bedrijf is al jaren gevestigd in bedrijvengebied Vijfsluizen; de vergunning gaat om 4 extra ovens). Dat staat haaks op de ambities van de gemeente Schiedam om alle inwoners van de stad en ook bedrijven 'van het gas af' te krijgen, vindt Mantingh. Hieronder kun je de gestelde vragen lezen.

"Geacht college,
GroenLinks is blij dat duurzaamheid het fundament vormt van dit ambitieuze college. In het bestuurs- en beleidsakkoord staat dan ook onder andere: “we komen tot een plan hoe bestaande woningen en bedrijven binnen afzienbare tijd afscheid kunnen nemen van het gebruik van gas.” Mooi om te zien dat wij de ambitie hebben om in Schiedam niet alleen woningen, maar ook bedrijven van het gas af te krijgen en dat hiervoor plannen worden gemaakt. Des te schrijnender is het dat het college gedwongen lijkt te worden een vergunning te verlenen aan Staalharderij Dominial waardoor zij bijna 100.000 kubieke meter gas meer gaan gebruiken ten opzichte van nu. Als reactie op de publicatie hiervan in het Nieuwe Stadsblad is er dan ook op 9 januari het artikel “Kritiek op gebruik extra gas” verschenen in het AD/Rotterdams Dagblad. Een woordvoerder van het college verklaart dat de vergunning niet kritischer bekeken kan worden omdat de regelgeving achterloopt op de maatschappelijke ontwikkelingen. Volgens de huidige regelgeving zou de vergunning verleend moeten worden omdat gebruik wordt gemaakt van de best beschikbare techniek. Het komt er dus op neer dat we actie ondernemen om Schiedamse woningen van het gas af te halen, maar ondertussen vergunningen verlenen aan de industrie om meer gas te verbruiken.

Naar aanleiding hiervan heeft de GroenLinksfractie dan ook de volgende vragen:
1. Is het college het met GroenLinks eens dat het verlenen van deze vergunning niet in lijn is met zijn duurzame ambitie?
2. Is het college het met GroenLinks eens dat het verlenen van deze vergunning een verkeerd signaal afgeeft als tegelijkertijd ingezet wordt op 'van gas los'?
3. Op welke vlakken zou de regelgeving aangepast moeten worden om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen?
4. Is het college bereid zich ervoor in te zetten om de huidige regelgeving zo snel mogelijk aangepast te krijgen aan de maatschappelijke ontwikkelingen zodat het college kan handelen naar onze duurzame ambities en welke mogelijkheden ziet het college hiervoor?"

Het is een vraag die tot discussie zal kunnen leiden in de raad. Maarten Reuderink van OuderenPartij Schiedam reageerde via social media inmiddels als volgt: "Deze schriftelijke vragen van Groen Links laten de eco-waanzin in deze partij goed zien. Niet alleen willen ze alle Schiedammers op kosten jagen met hun zinloze, maar o zo kostbare hersenschimmen. Ze willen Schiedammers ook nog niet de kans geven om te werken om al die opgedrongen kosten te betalen."

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: