De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

PvdA houdt 'referendum' over besteding Eneco-opbrengst

Wat zou jij doen met 42 miljoen?

Wat zou jij doen met 42 miljoen?

SCHIEDAM - De PvdA heeft vandaag een speciale website gelanceerd om een soort referendum te houden onder de Schiedamse bevolking over 'hoe de 42 miljoen euro te besteden die de verkoop van Eneco oplevert'. Je kunt op de website www.42miljoen.nl aangeven wat jij een verstandige besteding van het geld vindt. Je leest de toelichting van de partij hieronder.

"De gemeenteraad van Schiedam heeft onlangs definitief besloten de aandelen van energiemaatschappij Eneco te verkopen. Voor vele Schiedammers is Eneco geen onbekende. Niet alleen bezit de gemeente Schiedam 1,03 % aandelen, maar 50% van de Schiedamse huishoudens is klant bij Eneco. De verkoop levert de stad eenmalig een bedrag op van naar schatting 42 miljoen euro op. De PvdA wil dat die 42 miljoen zorgvuldig besteed wordt en ten goede komt aan een mooiere en betere stad voor alle Schiedammers. En daarom vraagt de PvdA aan alle inwoners om mee te denken over de besteding ervan. 

Verkopen of houden? De PvdA Schiedam vond en vindt dit een lastig vraagstuk. 
Zoals al eerder gezegd, is de PvdA Schiedam in principe tegen privatiseren. Immers, de geschiedenis van het privatiseren kent vele spijtoptanten. De marktwerking is geen middel tegen alle kwalen! En laten we niet het debacle van terugkopen aandelen KLM vergeten. Voor 10% terugkopen betalen we net zoveel als de verkoop van 100% opgeleverd heeft. Maar er zijn ook positieve aspecten. Er is sprake van verkoop aan een partij die zegt duurzaamheid hoog op de agenda te hebben. Die de werkgelegenheid voor de medewerkers 5 jaar garandeert. En voor een acceptabele prijs. 

Schiedam heeft 1.03% aandelen in Eneco. Wat jaarlijks gemiddeld €700.000 dividend oplevert. De aandelen in bezit houden garandeert niet dezelfde dividend uitkering. De aandeelhouders kunnen kiezen voor een lager dividend of de winst kan afnemen. Wanneer we later hadden verkocht, zouden we het risico op een lagere opbrengst lopen. Maar later verkopen zou ook een hogere opbrengt hebben kunnen opleveren. 

Kortom, het is  een complex vraagstuk waar voor de PvdA de hoofdvraag blijft hoe we de belangen van alle Schiedammers het best behartigen.

Na alle argumenten, alle voor en tegens op een rij gezet te hebben, heeft de PvdA heeft met pijn in het hart besloten mee te gaan in het voorstel van verkoop van de aandelen. En hoe nu verder.

Tafelzilver niet verkwanselen
De gemeenteraad heeft opgeroepen niet het tafelzilver te verkwanselen. Zorgvuldig nadenken over hoe we het geld gaan besteden. De gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarin aan het college richtlijnen over de besteding meegegeven zijn. Dit klinkt als een mooie eerste aanzet, maar niet alle partijen zijn bij het schrijven van de motie betrokken. En u heeft hierover niets kunnen zeggen. 

De PvdA vindt het belangrijk dat niet het college en de gemeenteraad, maar dat alle Schiedammers kunnen meedenken, met goede ideeën kunnen komen. Daarom vraagt de PvdA: wat zou ú doen met 42 miljoen?

Een duurzaamheidsfonds? Een mooier Stadserf? Meer doen voor kinderen in armoede? Beter groenonderhoud? Het geld opzij zetten om het verlies van de inkomsten van dividend te compenseren? Het zijn ideeën die we al gehoord hebben of die in de motie opgenomen zijn. De PvdA wil graag weten wat Schiedammers belangrijk vinden. Grote of kleine ideeën, voor veel of weinig geld, voor welke doelgroep dan ook: alles mag geopperd worden. Iedereen die zijn of haar idee wil delen, kan vanaf 7 februari 2020 terecht op de speciale website www.42miljoen.nl.
Wat gaat de PvdA met alle ideeën doen? De deadline is 15 maart. Daarna gaan we alle ideeën verzamelen. We nodigen daarna iedereen uit die een idee heeft ingestuurd voor een speciale bijeenkomst. 

We bieden vervolgens alle ideeën aan het college en de gemeenteraad aan. En wie weet neemt de raad uw idee over!"

2 commentaar(en) op artikel "Wat zou jij doen met 42 miljoen?"

Investeren deel in woningbouw ism projectontwikkelaars en een deel van de financiering van de woningbouw voorzieningen in de stad financieren In Zuid - West geldt met name voor de oude wijken het sportcentrum met hernieuwd zwembad in aansluiting op het Getijdenpark en het Volkspark, Investeren in de Gorzenkerk voor appartementen en of ontmoetingsruimte voor de wijk, in elk geval behoud van dit gemeentelijk en beeldbepalend monument.

Door: Mari Dingenouts Op:

Beste,

Veel geld!

Laats liep ik op de katholieke begraafplaats aan de Vlaardingerdijk. Ooit gekocht door de gemeente Schiedam voor fl.1,= Zo te zien aan het object is er tot op heden geen geld voor geweest op het naar behoren op te knappen. Binnenkort is dat anders tw, € 42.000.000,=

Tevens is er naast de grafmonumenten veel plaats voor het aanleggen van een parkeerplaats voor bedrijfsbussen uit een deel van wijk West.

Parkeerprobleem grotendeels opgelost.

Tevens een parkeerplaats creëren aan de Westfrankelandsedijk voor bedrijfsbussen. Sterk hekwerk met camerabeveiliging er omheen, alsmede schuifbaar

toegangsbewijs met codekaart beveiliging.

Zo, weer een groot probleem oplost.

Als de gemeente Schiedam een betere oplossing heeft, zou ik dat graag vernemen.

Door: A.J van der Geer Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: