De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Dammers laten zege liggen tegen Damlust

Dammers laten zege liggen tegen Damlust

DAMMEN - Door een of ander wonder kon ook de tweede ronde van de nationale damcompetitie ongeveer als gepland doorgang vinden. Vier van de zes wedstrijden in de ereklasse werden gespeeld. Rotterdam heeft zich helemaal teruggetrokken. Kampioenskandidaat Culemborg meldde vrijdagmiddag op het laatste ogenblik, dat ze geen representatief team op de been konden brengen. Het gevolg was dat het tweede van van Stigt Thans Schiedam zonder te spelen twee wedstrijdpunten kreeg. Het eerste van Schiedam kwam in de reguliere wedstrijd tegen Damlust niet verder dan een teleurstellend gelijkspel.

door Frits Luteijn

Het wordt dit jaar een uitzonderlijke competitie. Om de druk een beetje van de ketel te halen heeft de KNDB besloten dit jaar geen degradatie toe te passen. Wel is er promotie als er tenminste 60% van de partijen gespeeld is. Dat kan er theoretisch gezien toe leiden, dat er volgend jaar 14 verenigingen in de ereklasse zitten. Op het ogenblik wordt meer dan 60% gespeeld. Evenwel als de laatste ronden van de competitie helemaal niet gespeeld zouden kunnen worden, dan is het een ander verhaal. Ook zijn er verschillen tussen beide hoofdklassen. In de ene wordt vrijwel alles gespeeld, in de andere is er flinke uitval.

Een van de gevolgen van de reisbeperkingen en de verscherping van de maatregelen is dat Schiedam besloten heeft het derde team uit de competitie terug te trekken. Zaterdag waren daardoor in plaats van 48 spelers slechts 16 spelers aanwezig in Gebouw de Ark in Schiedam Noord. Alleen het eerste trad normaal aan in de reguliere wedstrijd tegen Damlust. Ieder bord had een zee van ruimte. De meeste dammers speelden met mondkapje. Dat is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. De spelers moeten anderhalve meter afstand houden. Dat werd bereikt door tijdens het spelen aan beide zijden van het bord 30 cm extra ruimte aan te houden.

Het werd voor het eerste helaas een teleurstellende gelijkspel. De Schiedammers zijn op papier veel sterker. Maar het zat niet goed zaterdag. De opstelling is in sterke mate bepalend voor de vraag of er voldoende beslissingen vallen. Rob Clerc en Anatoli Gantwarg zaten tegen twee toppers van Gouda. Dat is niet gunstig. Elke speler van het team moet sterk genoeg geacht worden om spelers als Ben Provoost en Erwin Prosman op remise te houden. Daar hoef je niet met de twee sterkste spelers tegen te gaan zitten. Wel gunstig zat Jitse Slump tegen grootmeester Martijn van IJzendoorn. Dat werd een probleemloze remise. Op de andere borden was er overal een flink krachtsverschil, maar bijna nergens sloeg het door.

Nadat voorzitter Frits Luteijn de schijnbaar beslissende overwinning had geboekt, liep Casper Remeijer in een simpel zetje. Dit type combinaties is meerdere malen getoond op de masterclass van Anatoli Gantwarg. Hij had voldoende tijd. Er was geen enkele reden om erin te lopen. Hij kon direct opgeven. Daarna sloeg nergens nog het voordeel van de Schiedammers om in een echte winstpartij. Hein Meijer moest zelfs vechten voor de remise evenals gedurende het klassieke middenspel Ron Heusdens.

Anton van Berkel speelde een monsterpartij met meer dan 90 zetten. Hij slaagde erin een eindspel te bereiken met drie dammen en een schijf tegen een enkele dam met twee ver opgerukte losse stukken. Er werd tot remise besloten, omdat hij niet kon voorkomen, dat zijn tegenstander een tweede reddende dam kreeg. Op internet werd aangegeven, dat hij het verkeerde eindspel had gekozen. Hij had moeten afwikkelen naar twee dammen en twee schijven tegen de dam en twee stukken. Nu wat minder ver opgerukt. Dan zou hij - in het fameuse eindspel van de Fransman Scouppe - wel hebben gewonnen.

Foto's in de volgorde hieronder:
Foto 1: Jitse Slump speelt onder toeziend oog van Rob Clerc remise tegen grootmeester Martijn van IJzendoorn.

Foto 2: Anton van Berkel en Richard Mooser beginnen aan hun monsterpartij.

Foto 3: Daaf Kasse had de dag van zijn leven met een voordeel remise tegen grootmeester Hein Meijer.

Foto 4: Casper Remeijer schoot een verschrikkelijke bok.

 

Ronde 2

   Van Stigt Thans  

-

   Damlust Gouda  

 

8

-

8

 

 

 

 Jitse Slump (1489) 

-

 Martijn van IJzendoorn (1537) 

 

1

-

1

5

 

Partij

 Casper Remeijer (1404) 

-

 Friso Fennema (1347) 

 

0

-

2

4

 

Partij

 Ron Heusdens (1461) 

-

 Teun van de Krol (1333) 

 

1

-

1

6

 

Partij  

 Rob Clerc (1501) 

-

 Ben Provoost (1419) 

 

1

-

1

1

 

Partij

 Hein Meijer (1401) 

-

 Daaf Kasse (1306) 

 

1

-

1

7

 

Partij

 Anatoli Gantvarg (1520) 

-

 Erno Prosman (1538) 

 

1

-

1

2

 

Partij

 Frits Luteijn (1358) 

-

 Erik Hoogendoorn (1272) 

 

2

-

0

3

 

Partij

 Anton van Berkel (1429) 

-

 Richard Mooser (1360) 

 

1

-

1

8

 

Partij  

   Van Stigt Thans 2  

-

   Denk en Zet Culemborg  

 

2

-

0

R

 

 
 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker