De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Competitie gaat komend weekeinde van start

Dammers spelen met achttallen

Dammers spelen met achttallen

DAMMEN - Aanstaande weekeinde begint de nieuwe damcompetitie. De KNDB heeft besloten - met wat aanpassingen in verband met corona - van start te gaan met de competitie. Zo wordt met achttallen in plaats van tientallen gespeeld om het tekort aan spelers op te lossen.

Er zijn vier verschillende klassen binnen de nationale damcompetitie van de KNDB: Ereklasse, Hoofdklasse, Eerste klasse en Tweede klasse. De wedstrijden in de nationale damcopetitie worden op zaterdagen gespeeld. Het eerste van van Stigt Thans draait al jaren mee in de top van de hoogste klasse, de Ereklasse. Het tweede is kampioen geworden van de Hoofdklasse en gepromoveerd naar de Ereklasse. Dezelfde situatie heeft zich twee jaar terug voorgedaan. Het derde speelt al weer enkele jaren in de Eerste klasse.

"Allerlei maatregelen zijn getroffen om te voldoen aan het protocol. Hijken is regerend landskampioen. Sinds jaren geldt van Stigt Thans uit Schiedam in de Ereklasse als belangrijke concurrent voor de landstitel. Drie jaar terug lukte het deze Schiedamse damclub zelfs Hijken verrassend af te troeven en de titel te pakken. Vorige jaren lukte dat net niet. Dit jaar nieuwe kansen. Huissen is dit jaar een belangrijke concurrent met name dankzij het spelen met achttallen. Nummer 2 van vorig jaar Culemborg speelt met een jeugdspeler en is daardoor wat teruggevallen", zegt Frits Luteijn, voorzitter van van Stigt Thans. Op de clubavond (vrijdagavond) voorafgaand aan de competitie is er een masterclass van internationaal grootmeester Anatoli Gantvarg, die verschillende malen wereldkampioen werd. Gantvarg is één van de spelers van het eerste van van Stigt Thans. 

"Een nieuw kampioenschap zal moeten gebeuren met grotendeels hetzelfde team als vorig jaar bestaande uit vier grootmeesters, drie internationaal meesters en een speler, die ieder moment meester kan worden. Jeugdspeler Jitse Slump (foto) heeft op het ogenblik een A-status en traint mee met de Nederlandse top. Het is denkbaar dat hij binnen afzienbare tijd grootmeester wordt. Ook Casper Remeijer heeft de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt en plaatste zich tweemaal voor het Nederlands kampioenschap. Echter deze ongekende weelde valt nog steeds in het niets in vergelijking met concurrent Hijken, die speelt met zeven grootmeesters en een meester, waaronder wereldkampioenen Roel Boomstra en Harm Wiersma", aldus Luteijn.

De voorzitter vervolgt over het seizoen dat van start gaat: "Niet spelen zou erger voor de sport zijn, dan spelen met wat restricties. Er vallen spelers uit. Veel spelers zitten namelijk in de risicogroep. Er zijn reisbeperkingen. Desondanks lijkt het erop, dat de meeste clubs erin zullen slagen een enigszins normaal team in het veld te brengen. Knelpunten zitten bij clubs in de grensstreek. Het is lastig om een team op de been te brengen als de helft van de spelers uit België komt."

"Het eerste van damvereniging van Stigt Thans moet het doen zonder super-grootmeester Vadim Virny. Voor de rest speelt iedereen ondanks meerdere 60+ spelers. Ook in andere teams vallen links en rechts wat gaten. De reisbeperkingen vormen de grootste bedreiging. De drie dragende Afrikaanse spelers (Aligna, Mbongo en Niami) van het tweede komen uit Noord-Frankrijk. Op het ogenblik ziet het er met reizen van en naar Frankrijk niet goed uit. De eerste ronde speelt het eerste tegen het tweede. Dat reduceert het probleem. Later in de competitie wordt de situatie voor het tweede nijpender als de huidige reisbeperkingen in stand blijven."

Voor de nationale competitie wordt er gespeeld in De Ark aan het Hargplein 101 in Schiedam.

In het eerste team zitten de volgende spelers:
 

 Anton van Berkel 

 1429 

 Rob Clerc 

 1501 

 Anatoli Gantvarg 

 1520 

 Ron Heusdens 

 1461 

 Frits Luteijn 

 1358 

 Hein Meijer 

 1401 

 Casper Remeijer 

 1404 

 Jitse Slump 

 1489 

 

1445.4

 

Ook het tweede team komt op het hoogste niveau, de Ereklasse, uit. Het tweede team bestaat uit:
 

Damien Come Aligna Messinga 

 1442 

 Emre Hageman 

 1225 

 Jeroen Kos 

 1348 

 Thomy Lucien Mbongo 

 1413 

 Christian Niami 

 1402 

 Geert Prinsen 

 1287 

 Dirk van Schaik Jr. 

 1380 

 Peter van der Stap 

 1314 

 

1351.4

 

In het derde team (speelt in de Eerste klasse) zitten de volgende spelers:
 

Waldo Aliar 

 1276 

 Guido van den Berg 

 1260 

 Ton Burgerhout 

 1267 

 Edwin de Jager 

 1269 

 Hans Lansbergen 

 1210 

 Gerrit van Mastrigt 

 1206 

 Tiny Mous 

 1179 

 Walter Thoen 

 1247 

 

1239.3

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker