De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Kwalificatietoernooi voor Olympische Spelen Tokio stopgezet

Fontijn komt niet in de ring in Londen

Fontijn komt niet in de ring in Londen

SCHIEDAM/LONDEN - Nouchka Fontijn is in Londen om zich in het toernooi 'Boxing Road To Tokyo European Qualification' te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. De Schiedamse boksster doet mee in de categorie tot 75 kilogram en is hierin als tweede geplaatst. Zij zou morgen in de eerste ronde moeten aantreden. Het toernooi wordt echter na vanavond door de organisatie van het kwalificatietoernooi stopgezet in verband met het coronavirus. De boksploeg komt dinsdagmiddag rond 17.00 uur aan op Schiphol.

Nouchka Fontijn zou de eerste ronde en de kwartfinale (is de tweede ronde) moeten winnen om zich te kwalificeren voor Tokio. In het totaal bestaat de Nederlandse boksploeg die in Londen aanwezig is uit zes leden. Nouchka Fontijn is de enige van de zes die geen enkele partij heeft gebokst in Londen op de gehouden toernooidagen. Enrico La Cruz won zijn partij en is daarmee nog in de race voor kwalificatie via het Europese kwalificatietoernooi. Max van der Pas, Artjom Kasparian en Chelsey Heijnen verloren hun partijen en kunnen zich dus niet meer via dit Europese kwalificatietoernooi kwalificeren. Vanavond komt Delano James nog in actie. In de gewichtsklasse van Fontijn is geen enkele partij gebokst in Londen.

Het is wel de bedoeling dat het toernooi wordt afgemaakt, maar nog niet is bekend wanneer. Het wedstrijdschema waarmee begonnen was in Londen blijft gehandhaafd. In mei staat een tweede mogelijkheid voor kwalificatie op de agenda door middel van een toernooi in Parijs, waar de boksers die zich nog niet zullen hebben gekwalificeerd tijdens het kwalificatietoernooi op hun eigen continent (zoals dit toernooi voor de Europeanen in Londen) een tweede kans krijgen zich te kwalificeren. Wanneer deze herkansing in Parijs kan plaatsvinden, is nu ook de vraag. 

Dinsdagmiddag zou Nouchka Fontijn (32) voor de eerste maal in de ring komen. Dat zou zijn tegen de Griekse Kyriaki Aslanidi. Dat zal dus tijdens de latere voortzetting van het toernooi zo blijven. Daarna staat in het dus gehandhaafde schema voor de winnares van de eerste ronde de kwartfinale op het programma tegen de winnares van de partij tussen Love Holgersson uit Zweden en Irina-Nicoletta Schonberger uit Duitsland. De winnares van de kwartfinale zal zich daarmee hebben gekwalificeerd voor Tokio.

De halve finale en finale tellen vervolgens mee om punten te behalen voor de ranking. De in dit kwalificatietoernooi te behalen punten zijn dus medebepalend voor de opstelling van het wedstrijdschema van het Olympisch toernooi. 

In het schema staat Lauren Price als eerste geplaatst. Zij was het die het afgelopen najaar in Siberië tegen Nouchka in de finale voor de wereldtitel stond. Nouchka werd als winnaar aangewezen, maar na protest uit de hoek van Price ging de titel naar de boksster uit Wales. (Hier lees je ons artikel: Nouchka verdient goud, krijgt zilver).

Als derde genoteerd staat de Russische Zenfira Magomedalieva. Als alles volgens de verwachtingen had verlopen in Londen, zou de halve finale een partij zijn tussen Fontijn en Magomedalieva. De Russische werd wereldkampioen in haar klasse tot 81 kilogram. Er zijn door de Russische de nodige kilo's afgetraind, zodat ze nu in de klasse tot 75 kilogram uitkomt.

Als vierde in het schema staat de Poolse Elzbieta Wojcik. Zij is een rechts voorstaande boksster en dat is een eigenschap waar Fontijn geen liefhebber van is. Wojcik was geblesseerd tijdens het WK van afgelopen najaar. 

Foto: Nouchka Fontijn in 2016 na het behalen van haar zilveren Olympische medaille op de foto met haar partner Abdul Fkiri die coach is van de Nederlandse bokssters (foto door José Medina, de eigenaar van Mesa Sport)

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het sportnieuws uit Schiedam. Alvast dank.​

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker