De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Op OBS Het Windas

Negental geslaagd voor schaakdiploma

Negental geslaagd voor schaakdiploma

SCHIEDAM - Vanochtend hebben 9 leerlingen van basisschool OBS Het Windas met succes examen gedaan voor het schaakdiploma Stap 1. Dit is een diploma van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB).

door Jan Schrijver

Kinderen op Het Windas en andere basisscholen kunnen schaaklessen volgen. Schaakmeester Ruud Fontijn heeft in een serie lessen een aantal plusklas-leerlingen op Het Windas de beginselen van het schaakspel bijgebracht. Vorige week hadden de leerlingen een proefexamen afgelegd en daarbij werden er ook enkele onvoldoendes gehaald. Door oefenen word je beter en dat bleek ook nu zijn vruchten te hebben afgeworpen. Alle negen kinderen haalden nu het er echt om ging vanochtend allemaal een voldoende, met cijfers uiteenlopend van een dikke zes tot een negen. 

Kees Kreber, bestuurslid van de stichting die schaken op basisscholen in Schiedam heeft geïnitieerd en mogelijk maakt, Stichting Schoolschaken Schiedam, kwam naar Het Windas om de behaalde diploma's uit te reiken. Hij ging bij zijn praatje in op het belang van het leren van schaken voor scholieren op de basisschool. "Je leert je te concentreren. Je leert te analyseren en vooruit te denken. Ook leer je om te winnen, maar ook - en dat is ook belangrijk - om te verliezen. Bij schaken is het zo, dat als je wint je het helemaal zelf hebt gedaan. En: als je verliest, kun je niemand anders er de schuld van geven", zo zette Kreber enkele vormende eigenschappen van het schaken op een rij. 

De kinderen hebben inmiddels de nodige partijen gespeeld bijvoorbeeld tegen elkaar. Dan wil je vervolgens ook wel eens aan een 'echte schaakwedstrijd' meedoen. Ruud Fontijn gaf aan dat die mogelijkheid er binnenkort is: op zondag 24 februari 2019 de 'Grand Prix' die wordt georganiseerd door Jeugdschaakclub De Pionnetjes uit Schiedam. Dit toernooi wordt gehouden van 13.00 uur tot 17.00 uur in de CON de Wereldschool, De Meesterstraat 40, Schiedam. De resultaten tellen mee voor de KNSB-jeugdrating. Inschrijving is mogelijk tot vrijdagavond 22 februari 2019, maar het aantal deelnemers is beperkt tot 120. Inschrijven kan via dit online formulier.

Foto boven: de negen basisscholieren laten trots hun eerste schaakdiploma zien, op de achtergrond Ruud Fontijn (rechts) en Kees Kreber

Tweede foto onder: 'applaus voor jezelf' nadat schaakmeester Ruud de examenuitslagen bekend heeft gemaakt

Onder deze link kun je ons eerdere artikel over schoolschaken in Schiedam lezen.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het schoolnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker