De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Terras kantine mag open; nee toch niet...

Nog geen antwoord op terrasvragen

Nog geen antwoord op terrasvragen

SCHIEDAM - Niet alleen Dirk Klokgieters van Hermes-DVS heeft de gemeente gevraagd of het terras van de kantine open mag. Ook de familie Van Vliet van het gelijknamige tennispark in Schiedam West heeft dit gevraagd aan de gemeente. De gemeente heeft nog steeds geen duidelijk antwoord kunnen geven.

door Jan Schrijver

De exploitanten van het tennispark voeren aan, dat zij niet alleen een sportcomplex zijn, maar dat je hun kantine ook kunt zien als een (afzonderlijk) horecadeel, dat met regelmaat voor bruiloften en partijen wordt verhuurd en dat een horecavergunning heeft. Van Vliet is een private exploitant van een tennisbaan. Dat zou dus weer een afwijkende situatie kunnen zijn van de kantines van de sportverenigingen. 

De vraag van de tennisclub werd gesteld via de 'coronavragen'  mogelijkheid die SchieTV heeft. Kijkers kunnen dan hun vragen stellen aan SchieTV, waarna de redactie de vragen verzamelt. Een van de verslaggevers gaat vervolgens naar het Stadskantoor en leest de genummerde vragen op. Hij legt deze zodoende aan de burgemeester voor. De burgemeester moest de vraag van Van Vliet even parkeren in afwachting van nadere informatie.

Vrijdagmiddag jl. stelden wij de vraag aan de gemeente over de terrassen van de niet-commerciële sportverenigingen naar aanleiding van het feit dat Dirk Klokgieters van Hermes-DVS van de gemeente verschillende antwoorden had gekregen op zijn vraag. Het antwoord is niet alleen van belang voor Hermes-DVS, maar voor alle sportverenigingen. We kregen van de gemeente, die nog geen antwoord heeft, vanochtend wél een tussentijds bericht. "We wachten voor het beantwoorden van 'terrasvragen' even op de noodverordening", aldus een woordvoerder.

Hieronder lees je ons artikel van vrijdag 23-5-2020
Communicatie door de overheid over de coronamaatregelen gaat met horten en stoten. We zien hier opnieuw een voorbeeld van onduidelijke communicatie. De Rijksoverheid visualiseert het stappenplan van de versoepeling van de coronamaatregelen, maar veroorzaakt hiermee onduidelijkheid over terrassen. Dat leidt woensdag tot een vraag via twitter aan de minister en aan de gemeente door Hoogstraat-winkelier tevens Hermes-DVS-cricket-bestuurslid Dirk Klokgieters, of het terras van de kantine coronaproof open mag? De gemeente antwoordt binnen een uur bevestigend en zonder voorbehoud. Ruim twee dagen later krijgt Klokgieters opnieuw antwoord; opnieuw via twitter maar ditmaal ontkennend en zonder enige vorm van excuus. 

Afgelopen woensdag 20 mei vraagt Dirk Klokgieters aan de gemeente Schiedam of de terrassen van de sportkantines ook op 1 juni aanstaande open mogen. Dat is een logische vraag als je het stappenplan van de Rijksoverheid bekijkt. Dat zegt immers dat per 1 juni aanstaande terrassen open mogen zonder te verbijzonderen over wat voor soort terrassen we het dan hebben (zie het desbetreffende onderdeel uit het stappenplan, eerste afbeelding onder). 

"Terrassen bij sportkantines/clubhuizen, mogen die per 1 juni a.s. open, met inachtname van alle regels?", vraagt Dirk afgelopen woensdag om 10.00 uur aan de gemeente. 

"Goedemorgen Dirk. Ik heb je vraag doorgestuurd maar de betreffende afdeling. Een reactie volgt nog. Groet, Patricia", is om 10.00 uur de eerste reactie van de gemeente.

Haar vervolgantwoord laat niet lang op zich wachten. Om 10.51 uur maakt zij Dirk blij met de volgende informatie: "Goedemorgen Dirk. Het volgende antwoord ontvang ik van de collega: 'Ja, sportkantines vallen ook onder horeca. Terrassen mogen per 1 juni open met inachtneming van de regels. Groet, Patricia'."

Op vrijdag 22 mei (3.42 uur) krijgt Klokgieters opnieuw via twitter een antwoord van de gemeente, maar nu van Janny. "Goedemiddag. Op 19 mei heeft de Rijksoverheid de nieuwe richtlijnen bekend gemaakt. Hierin staat dat alle sport- en verenigingskantines tot 01 september gesloten blijven." Janny refereert hierbij niet aan het eerder door Patricia van de gemeente gegeven antwoord. Weet Janny niet van een eerder antwoord? Als zij wel weet dat er een eerder antwoord is gegeven, is het duidelijker om hieraan te refereren. Nu weet de ontvanger van de boodschap niet, welk antwoord juist is. Als Janny het wél zou weten dat een collega twee dagen ervoor iets anders heeft geantwoord, zou een excuus op zijn plaats zijn.

Om 5.21 uur na sluiting van zijn winkel Casa aan de Hoogstraat stelt Klokgieters  - teleurgesteld over het nadere bericht van de gemeente - nogmaals een vraag aan de gemeente: "Kantine blijft gesloten, bijbehorend terras kan open per 1 juni, met inachtname regels. Terras wordt gezien als horeca, ook bij Sportkantines. Is het antwoord van Patricia geldig?"

De Schiedammer Online heeft vrijdag aan de gemeente via twitter (4.21 uur) en per e-mail (17.07 uur) gevraagd of het klopt dat de terrassen van sportkantines - zoals genoemde Janny als tweede in de rij namens de gemeente als antwoord geeft - dus niet open mogen tot 1 september 2020. Zodra wij antwoord ontvangen, kun je dat hier lezen.

Dirk Klokgieters: "We waren woensdag bij Hermes-DVS blij met het antwoord dat we een terras zouden kunnen openen en waren al bezig met het maken van plannen. We hebben ruimte genoeg buiten om alles geheel coronaproof in te richten. Dat zou vooral heel belangrijk zijn geweest voor de ouders die hun kinderen brengen om te sporten. Nu zetten de ouders hun kinderen op de parkeerplaats af bij het hek. Een uur later moeten de ouders de kinderen weer ophalen bij datzelfde hek. Het heeft als je niet direct in de buurt woont van Harga voor de ouders niet zo veel zin om heen en weer naar huis te rijden. Wat moet je dan als ouder? Op het parkeerterrein blijven hangen? Een heel ruim opgezet terras voor de ouders, dat echt aan alle coronamaatregelen voldoet, zou een uitkomst betekenen."

N.B.
Na publicatie van dit artikel reageerde op twitter Marit Elenbaas: "Dit krijg je wanneer ouders het sportcomplex niet op mogen...". Hierbij voegt zij een foto van ouders die buiten het complex langs de openbare weg staan te wachten (zie derde foto onder).

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het sportieve nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

1 commentaar(en) op artikel "Nog geen antwoord op terrasvragen"

Schiedamwet ????

Door: Wiebe Pannekoek Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker