De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Klimwand officieel geopend

Sportschoenen aan en gaan met de banaan

Sportschoenen aan en gaan met de banaan

BOULDEREN - Frits Cattenstart, bestuurslid NKBV, en wethouder van Schiedam Fahid Minhas hebben vanmiddag met het doorknippen van een lint de professionele oefenwand voor boulderen officieel geopend. Boulderen is het klimmen van korte routes op klimwanden die zo hoog zijn dat je nog kunt afspringen. Boulderen is een nieuwe Olympische sport.

door Jan Schrijver

De wand is aangelegd in samenwerking met ProRail bij het spoorviaduct in het verlengde van de Delflandseweg. Het is de eerste grote, gratis toegankelijke boulderwand in Nederland. De officiële opening werd onder andere bijgewoond door het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV). Veelvoudig Nederlands kampioen boulderen, Tim Reuser (25), gaf een demonstratie (zie derde foto onder). Sinds een jaar is Tim inwoner van Schiedam. Hij is al zo'n 13 jaar bezig met klimmen. De komende tijd gaat hij er alles aan doen om zich te kwalificeren voor de Olympische spelen, waarop boulderen voor de eerste keer in de historie een onderdeel is. "Hoe mooi is het dat je je in eigen stad kunt voorbereiden op de Olympische spelen. En, dit is voor iedereen die wil klimmen een fantastische plek, waarop we trots kunnen zijn", zei Fahid Minhas. 

Wethouder Fahid Minhas (Sport) noemt deze unieke boulderwand een aanwinst voor Schiedam. “We willen Schiedammers, en zeker de jeugd, stimuleren om te bewegen. Het is onze wens om meer doe-activiteiten in de stad te creëren. De aanleg van deze boulderwand, vlakbij de skatebaan, past uitstekend in het sportbeleid van de gemeente Schiedam.”  Het Lentiz Life College op Schieveste neemt het boulderen op in het lesprogramma gymnastiek. Tijdens de opening verzorgden enkele leerlingen onder leiding van deskundige instructeurs een clinic. Namens de gemeente Schiedam heeft wethouder Minhas een paar klimschoenen (als symbool voor de gift van achttien paar klimschoenen en een aantal crashpads) overhandigd aan het Lentiz Life College. "Boulderen is bijzonder laagdrempelig. Een paar blokken aan de muur, sportschoenen aan en gaan met die banaan", zei Frits Cattenstart. "Interessant is ook het sociale aspect; klimmers bij de boulderwand zoeken elkaar op en helpen elkaar. Hoe doe jij dat? is de vraag die de klimmers elkaar vaak stellen. Je ziet vaak bij zo'n boulderwand dat er nieuwe sportieve vriendschappen ontstaan." De wand in Schiedam is ongeveer een meter lager dan gebruikelijk. Voor een openbaar toegankelijke baan heeft dat als voordeel dat, als een onervaren klimmer valt, de valhoogte beperkt is, aldus Cattenstart. 

Clinics boulderen
De boulderwand beschikt over vijf klimroutes, waaronder een kindercircuit en een route voor experts. De totale klimoppervlakte beslaat 228 vierkante meter, waarop 675 klimgrepen zijn aangebracht. De wand heeft een valdempende ondergrond en speciale verlichting. Hij is gemaakt van gerecycled kunststof. Het materiaal is uiteindelijk weer geschikt voor hergebruik. De boulderwand is vanaf 9 mei gratis toegankelijk. Instructieborden ter plaatse geven informatie over hoe sporters veilig kunnen boulderen. De gemeente Schiedam organiseert vanaf woensdag 12 mei tot en met 4 september iedere woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur een clinic boulderen in samenwerking met instructeur Jeroen Bliek. 

Aantrekkelijker en veiliger
De aanleg van deze openbare boulderwand is onderdeel van de gemeentelijke gebiedsontwikkeling A20-zone Schiedam, waarbij verschillende deelgebieden in samenhang met elkaar worden ontwikkeld. De onderdoorgangen aan Overschieseweg en Delflandseweg verbinden wonen, werken en het stationsgebied. De opeenvolging van verschillende onderdoorgangen is echter niet aantrekkelijk. Door het realiseren van een sportvoorziening wil de gemeente deze locatie aantrekkelijker en veiliger maken. De boulderwand is aangelegd door Vertigo Climbing Structures & Equipment, gevestigd in de Spaanse Polder.

Hier kun je de reportage zien die Jan Willem de Boer van JW TV maakte.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook op de hoogte van het sportnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker