De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'Door het harde schot, schoot onze Gerrit de bovenlat kapot'

SVV-er Gerrit van Pelt (91) overleden

SVV-er Gerrit van Pelt (91) overleden

VOETBAL - Vandaag is Gerrit van Pelt, oud-speler van SVV, op 91-jarige leeftijd overleden. Hij had in seizoen 1948/1949 binnen Schiedam de overstap gemaakt van de jeugd van Martinit naar SVV, waar hij meteen in het tweede kwam.

Het eerste van SVV had toen een heel erg sterk elftal. In 1949 werd SVV kampioen van de eerste klasse. Uiteindelijk werd in De Kuip op 4 juni 1949 voor het recordaantal van 69.300 bezoekers een beslissingswedstrijd om het landskampioenschap tegen Heerenveen met 3-1 gewonnen. Gerrit van Pelt maakte in die finale deel uit van de selectie, maar bleef die wedstrijd op de reservebank. "Ik stond toen reserve; het was een grandioze tijd", zo liet Gerrit van Pelt afgelopen 25 augustus - hij was toen 90 jaar oud - nog weten aan Jan Willem de Boer, voordat hij op het nieuwe SVV-complex op Harga het monument voor het behalen van het landskampioenschap in seizoen 1948/1949 zou onthullen. Vanaf 1951 maakte Gerrit van Pelt deel uit van de basis van het eerste van de roodgroenen, zo vertelde hij toen aan Jan Willem de Boer en ook dat hij al 72 jaar lid was van SVV.

Gerrit van Pelt was een echte 'nummer 10', met een verwoestend hard schot. Clubman Huib Zandwijk weet zich nog goed te herinneren wat er op de tribune door de jeugd gezongen werd als Gerrit weer eens gescoord had: "En door het harde schieten en door het harde schot, schoot onze Gerrit de bovenlat kapot, en van je hela en van je hola, wij zijn de jongens van SVV." En zo ging het lied verder. 

Een belangrijke wedstrijd voor SVV was door de jaren heen de derby tegen Hermes-DVS. Ook in deze wedstrijden heeft Gerrit van Pelt verscheidene malen het doel weten te vinden. In het seizoen 1950/1951 één keer en in het seizoen 1960/1961 één keer en het jaar erna zelfs tweemaal in één duel. 

"Heden bereikte ons het droeve bericht dat is overleden Gerrit van Pelt op een respectabele leeftijd van 91 jaar. Gerrit stond in 1949 reserve in het 1e elftal waarin SVV de landstitel pakte tegen Heerenveen in het Feyenoord Stadion. En heeft dit elftal nooit meer verlaten. We wensen de familie veel sterkte met dit verlies", zo laat het SVV-bestuur weten.

In deze video van JW TV kun je onder meer het gesprek zien dat Jan Willem de Boer op 25 augustus jl. had met de vandaag overleden Gerrit van Pelt. 

Foto's: fragmenten uit video door JW TV

3 commentaar(en) op artikel "SVV-er Gerrit van Pelt (91) overleden"

Lieve ome Gerrit

U zal altijd in mn gedachten blijven

Rust zacht ❤

Door: Astrid Croese Op:

Lieve ome Gerrit

Fijn u gekend te hebben, rust zacht ❤

Door: Martin Croese Op:

Rust zacht neef.

Jammer dat ik jou geen uitgeleide heb kunnen doen.

Door: Cor van Pelt Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker