De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

148 Stolpersteine worden opgepoetst

148 Stolpersteine worden opgepoetst

SCHIEDAM - Op woensdag 23 september 2020 krijgen in vele Europese steden de Stolpersteine (vertaald: struikelstenen) een poetsbeurt. Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Schiedam is alvast begonnen met de struikelstenen van de familie Springer die tijdelijk zijn opgeslagen wegens werkzaamheden in de Van Swindenstraat.

"Ook de struikelstenen van de familie Frenkel zijn al gepoetst nu de herinrichting van de Hoofdstraat bezig is. Maar voor alle andere stenen zoeken we nog serieuze poetsers", zo doet het bestuur van de stichting een oproep. De Stichting Stolpersteine Schiedam vraagt de Schiedammers waar een ‘struikelsteen’ in de straat ligt om mee te doen. Dat mag natuurlijk ook in het weekeinde vóór woensdag de 23e september.

"Wanneer de Schiedamse Stolpersteine weer blinken, vallen de messing plaatjes beter op en staan passanten vaker even stil om te lezen wat er op staat. Met die buiging krijgen de personen waar de stenen aan herinneren, weer het respect dat met het plaatsen van de Stolpersteine wordt bedoeld", aldus de stichting. 

"Er zijn diverse manieren om de Stolpersteine goed schoon te maken, afhankelijk van het gekozen poetsmiddel. Veeg met een veger, doek of keukenpapier de steen eerst schoon. Gebruik eventueel wat water en wrijf de steen daarna goed droog. Neem dan een zacht sponsje zonder metaal, en wrijf de steen dan in met een klein beetje poetsmiddel voor metaal (koper of messing). Soms moet je dat even laten inwerken. Poets tot slot de steen glimmend met een zachte stoffen doek. Een foto op Facebook of Twitter zetten, is altijd goed."

Stolpersteine worden door vrijwel heel Europa gelegd voor de huizen waarvan de bewoners tijdens en door het naziregime zijn weggevoerd, en vervolgens vermoord of op een andere manier zijn omgekomen. Gunter Demnig (Berlijn, 27 oktober 1947) is een Duitse beeldend kunstenaar. Hij is de initiator van het project Stolpersteine, welk project officieel in het jaar 2000 van start ging.

De Stichting Stolpersteine Schiedam heeft als doelstelling om voor elk Schiedams slachtoffer een struikelsteen te plaatsen. Inmiddels zijn er in Schiedam al 148 Stolpersteine gelegd. Op 14 mei 2021 worden de laatste 18 stenen gelegd. Dat zijn dan met name de Joodse slachtoffers. Dan zijn er in totaal 166 stenen gelegd. Er komen daarna ook nog herdenkingsstenen voor verzetsmensen. "Dit vereist wat meer onderzoek", aldus Rob Holmer van de Stichting Stolpersteine Schiedam. 

(N.B. dit artikel is een update van ons artikel van 13-9-2020)


Lees ook:
Steen Abraham Bobbe herplaatst ()
Toespraak Dodenherdenking ()
Uitstel onthulling laatste Stolpersteine ()
Poetsactie Stolpersteine ()

Foto: bron Stichting Stolpersteine Schiedam

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker