De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

2 scholen dicht door eikenprocessierups

2 scholen dicht door eikenprocessierups

SCHIEDAM -  Vorige week meldden wij dat de eikenprocessierups gesignaleerd was in Schiedam en dat het daarmee oppassen geblazen is. Dat doen twee scholen in het Prinses Beatrixpark in het bijzonder nadat leerlingen en een leerkracht last kregen van de rupsen. Sinds gisteren zijn de scholen gesloten in verband met de aanwezigheid van de rupsen rondom de scholen. 

Het gaat om de scholen voor bijzonder onderwijs Gelinckschool en De Poldervaart.

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen verzamelt vanaf donderdag alle informatie over het voorkomen en bestrijden van de eikenprocessierups. Het KAD wordt het landelijke informatiecentrum voor iedereen met vragen over de bestrijding van de jeukrups, zo melden de Bomenridders Schiedam. 

Ons artikel van 18 juni 2019 lees je hieronder:
"Tijdens een bewonersschouw kwamen we de eikenprocessierups tegen in Schiedam", meldt Leon Verzijden, wijktoezichthouder van de gemeente Schiedam. Irado zal deze eikenprocessierupsen verwijderen. De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.

"Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen", zo waarschuwt de RIVM. 

Bomen-adviseur Ronald Loch uit Schiedam meldt dat er een biologische bestrijding mogelijk is door eitjes van sluipvliegen direct op het lichaam van de gastheer te leggen. "Na het uitkomen boren de larfjes zich naar binnen en doen zich te goed aan de ‘malse’ rupsen", aldus Loch. 

Bron foto: Leon Verzijden

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker