De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'Elektronische neus' als aanvulling op bestaande testen

50 coronapatiënten in het Franciscus

50 coronapatiënten in het Franciscus

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Op dit moment zijn er in beide vestigingen van het Franciscus-ziekenhuis in het totaal 46 bewezen coronapatiënten op de cohort (speciale afdelingen voor coronapatiënten) of in isolatie plus 4 bewezen coronapatiënten op de IC. Dat meldt het Franciscus Gasthuis & Vlietland donderdagavond in een persverklaring.

Het aantal verdenkingen fluctueert sterk, maar was vanochtend 9 patiënten, aldus het ziekenhuis. "De daling van het aantal coronapatiënten in vergelijking met begin van de week komt door veel inzet van de Franciscus-medewerkers en artsen en het RCPS / LCPS om patiënten uit te plaatsen. Dit heeft geresulteerd in het uitplaatsen van 10 patiënten op dinsdag en 8 patiënten op woensdag. Deze patiënten zijn verplaatst door het gehele land. Dit was echt noodzakelijk om de reguliere zorg ook te kunnen blijven leveren", zo laat het ziekenhuis weten. Dinsdag lagen er 62 bewezen coronapatiënten in het Franciscus-ziekenhuis, van wie 4 op de IC. 

Opschalen van corona zorg, afschalen van reguliere zorg
Het ziekenhuis vervolgt: "Binnen Franciscus hebben wij nu 5 cohort-afdelingen voor coronapatiënten, waarbij er uitbreiding mogelijk is op beide locaties. We zijn dus voorbereid als er een toename blijft van coronapatiënten. Ook zijn de helikopterlandingsplaatsen op beide ziekenhuislocaties weer in orde gemaakt. Op dit moment worden er nog geen helikopters ingezet voor het uitplaatsen van patiënten.

Om ruimte te creëren en personeel vrij te spelen is ongeveer 35% van de planbare operaties, waarbij een klinische opname noodzakelijk is, uitgesteld. Spoedoperaties, oncologische operaties en sectio’s (keizersneden) gaan altijd door. Wij proberen de reguliere zorgverlening zoveel mogelijk door te laten gaan, naast de zorg voor coronapatiënten."

De eNose haalt niet-coronabesmetten direct uit de teststraat
"De elektronische neus kan een coronabesmetting in driekwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten, zo blijkt uit het onderzoek van de GGD Amsterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Leids Universitair Medisch Centrum. Het inzetten van het nieuwe apparaat zou het werk bij de teststraten enorm kunnen verlichten", zo meldt het ziekenhuis. Longarts in 't Veen: '"De test is een belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn''.

Deze SpiroNose van het bedrijf Breathomix is al lange tijd in ontwikkeling. Voor de uitbraak van het coronavirus werd het apparaat al gebruikt om longaandoeningen op te sporen. “De afgelopen maanden hebben we met succes onderzocht hoe de E-nose ook ingezet kan worden bij het opsporen van het coronavirus”, vertelt Geert Groeneveld, internist-infectioloog bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker