De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Alsof de stokers morgen verdergaan

Alsof de stokers morgen verdergaan

SCHIEDAM - Een monument in Schiedam waar je normaal niet zomaar kunt binnenlopen is de oude branderij van Dirkzwager aan het Groenweegje 4. Bovendien zul je over een tijdje niet meer kunnen zien hoe de voormalige branderij er nu bijligt, omdat er een hotel/bar/restaurant in zal komen. Dat is een reden om er vandaag dus te gaan kijken. In dit artikel zie je in ieder geval enkele foto's die gisteren gemaakt zijn.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Gelukkig wordt dit industrieel erfgoed in zijn nieuwe horecabestemming wel zo goed als mogelijk bewaard. Architect Gideon Peele van ARD / AtelierRuimDenkers en Hanneke Bleijs van monumentenzorg van de gemeente Schiedam vertellen de bezoekers met bevlogenheid over de bouwplannen. Je kunt met je eigen ogen de grondvaten zien, de stempels waarmee de deksels van de vaten op hun plaats werden gehouden zodra het alcoholische brouwsel aan de vaten wilde gaan ontsnappen en de kolenschop waarmee de stoker de kolen op het vuur onder de ketel gooide.

Heel bijzonder is het dat de verschillende instrumenten van de stoker nog bewaard zijn gebleven. Ook de houten laddertjes staan er nog. Je kunt met zo'n gammel houten laddertje, waarmee de stokers dat deden, op de ketels klimmen. Je ruikt de geuren van de branderij niet meer, maar op een laddertje staand beleef je - een beetje wiebelend - de geschiedenis. Schiedamser dan dit krijg je het niet.

Je kunt niet alleen in het gebouw rondlopen (vanwege corona in één aangegeven looprichting), maar je kunt om de twee uur ook een presentatie bijwonen. Hier lees je meer over in ons eerdere artikel over de plannen voor het nieuwe hotel.

Hier lees je het programma-overzicht van de Open Monumentendagen 2020.

Recente artikelen over de jeneverindustrie:
Nieuwe leden voor Het Gulden Glaasje ()
Onthulling 'Vriendenfles 2020' ()
'Distillers Hotel' in ex-branderij ()
Promotiefilm van de jeneverstad ()
Speuren naar de jeneverindustrie ()

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws. Je leest overigens niet alleen het nieuws, maar je kunt ook lezen over de geschiedenis van de stad. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker