De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Rijbewijs AM?

Dan mag je gratis 45 minuten scooteren

Dan mag je gratis 45 minuten scooteren

SCHIEDAM - "Elke Schiedammer kan 45 minuten gratis reizen met één van de deelscooters, die in Schiedam te vinden zijn. Deze 45 minuten kunnen over meerdere ritten verdeeld worden. Er zijn geen registratiekosten. De actie duurt tot half december 2020", zo laat de gemeente Schiedam zojuist weten.

Dat 'elke' in het intro van het gemeentebericht is onvolledig en onjuist. Met 'elke' wordt, zo blijkt pas in de derde alinea van het gemeentelijke bericht, bedoeld: elke Schiedammer van 16 jaar en ouder en in het bezit van een AM-rijbewijs. En het is onjuist, omdat het uitsluitend geldt voor Schiedammers die nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van een elektrische deelscooter, zo blijkt als je doorklikt naar de site van de organisator van de actie, Ways2go. Bovendien dien je je om gebruik te maken van de gratis 45 minuten wel te registreren en dus je gegevens in het systeem van de deelscooteraanbieder in te voeren. Persoonlijke gegevens zijn in onze economie veel geld waard. Die geef je als proefgebruiker dus 'gratis' weg, niet voor 45 minuten maar voor langer. 

De gemeente geeft geen toelichting op wat het AM-rijbewijs inhoudt. De ANWB over dit rijbewijs: "Het rijbewijs AM heb je nodig voor het mogen besturen van een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel. Voorafgaand aan het praktijk examen moet je het theorie-examen afleggen en rijlessen volgen. Beschik je over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om de weg op te kunnen? Dan ben je klaar voor het afleggen van het rijexamen. Het rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) wordt afgenomen door een onafhankelijke examinator. Het rijbewijs AM is een pasje in de vorm van een creditcard. Op dit pasje wordt aangegeven voor welke voertuigen je bevoegd bent om op te rijden." Heb je al een rijbewijs A (motor) of B (auto) dan krijg je op je rijbewijs ook te zien dat je het rijbewijs AM hebt.

De gemeente promoot de deelscooters als volgt: "Deelvervoer is duurzaam, neemt in verhouding weinig plek in en is relatief goedkoop. Een elektrische deelscooter is handig als vervanging van (kortere) autoritten in de stad. Bijvoorbeeld om naar een openbaar vervoerstation of halte te reizen of om naar (zakelijke) afspraken te gaan. Deelvervoer kan bijdragen aan het bereikbaar houden van de stad."

"De actie wordt georganiseerd door Ways2go, de campagne van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming met als doel het beter en duurzaam bereikbaar maken van de regio", aldus de gemeente.

Als je 16 jaar of ouder bent en een AM rijbewijs hebt, kun je je aanmelden via Ways2go.nl (daar is meer over deze actie te lezen en zie je de voorwaarden). In die voorwaarden lezen wij onder meer: "Heb jij nog nooit gebruik gemaakt van elektrisch deelvervoer? Dan hebben we een leuke actie voor je! Met Ways2go kunnen nieuwe gebruikers namelijk 45 minuten lang gebruik maken van een elektrische deelscooter van felyx, GO Sharing of Check. Bij felyx en GO Sharing kun je de minuten verdelen over meerdere ritten.' 

Commentaar redactie:
Scootersgebruikers leiden niet zelden tot ergernis bij andere weggebruikers, bijvoorbeeld doordat zij over het trottoir rijden of hun scooter slordig parkeren. Met name de deelscooters staan nogal eens slordig geparkeerd. Veel meldingen van slordig geparkeerde deelscooters zijn er te zien op social media. Dan lees je tegenreacties als: 'In plaats van deze tweet te versturen, had je je energie kunnen gebruiken om zelf even de scooter te verzetten.' Zo gemakkelijk ligt dit echter niet. Als je een hinderlijk geparkeerde scooter op straat aantreft en deze verzet, dan kun jij aansprakelijk zijn voor eventuele schade die hierbij kan optreden. Een scooter is niet licht en staat op slot, dus zo makkelijk is het niet voor iedereen om 'even' een scooter te verzetten.

Het geldt nog in meerdere mate dat juist voor de mensen die in een rolstoel of met een kinderwagen of met een rollator hun weg over de stoep willen vervolgen, het fysiek niet makkelijk is een scooter te verzetten. Door het op social media te melden, wordt voor veel mensen duidelijk dat er misstanden zijn en nemen verhuurders van de scooters hierop hopelijk passende maatregelen door als rechtmatig eigenaar van de scooters deze op te halen dan wel beter te parkeren en nemen zij - niet minder belangrijk - passende sancties richting de gebruikers. Passend vinden wij dat het gedrag van een deelscootergebruiker verbeterd wordt en dat, mocht de gebruiker herhaaldelijk slordig parkeren, nog effectiever wordt opgetreden.

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker