De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Levensboek van Luc van der Maaten wordt uitgegeven

De paardenslager van de Gorzen

De paardenslager van de Gorzen

SCHIEDAM - Luc van der Maaten, beter bekend als de (voormalige) paardenslager van de Gorzen, is een markant persoon. Veertig jaar lang werd er op de hoek van de Groenelaan en de Visserstraat in Schiedam Zuid een paardenslagerij gedreven. Van zijn levensverhaal wordt een boek uitgegeven dat binnenkort te koop zal zijn.

Als slager in een wijk ben je niet alleen de man die het vlees snijdt, maar ook diegene met wie de hele wijk in alle vertrouwen zijn of haar lief en leed deelt. Dat het hoofd van de paardenslager vol zal zitten met prachtige verhalen, is te verwachten. Maar hoe leg je die verhalen vast voor het nageslacht?

Luc van der Maaten stopte in 2016 met zijn winkel. Dat betekende ook dat hij tijd kreeg om zich te laten bevragen over zijn levensverhaal. De paardenslager van de Gorzen was een van de deelnemers aan het Project Levensboeken, welk project gisteren feestelijk werd afgesloten in het Stadskantoor. De meeste van die boeken verschijnen in een oplage van een of enkele stuks. Zijn levensboek zal echter in een grotere oplage worden gedrukt en zal te koop worden aangeboden. Dat zei vanmiddag Paula Poot, de vrijwilligster die hem geholpen heeft van zijn levensverhaal een boek te maken.

Paula Poot zei woensdagmiddag dat bij het interviewen van Luc ook zijn vriendin Martha aanwezig was en dat Martha daardoor veel te weten is gekomen over de jeugd van Luc. Martha was vele jaren klant bij de slagerij. Nadat Martha weduwe was geworden en Luc weduwnaar ontstond hun vriendschap.

Het boek zal zodra het klaar is, worden gepresenteerd in IJsconijn, de ijswinkel die gevestigd is in de voormalige slagerij en waarin zijn dochter Lilian een van de eigenaren is. 

Mieke Wigmans, voorzitter van de Stichting J&S Projecten uit de Gorzen, was ook in de zaal aanwezig. Toen zij hoorde dat het boek uitgegeven zal gaan worden, voegde zij daaraan toe: "Dan mag je wel voor een hoge oplage kiezen. Want je bent in de Gorzen een begrip Luc en dat gaat nooit over. Er zullen heel wat mensen zijn die een verleden hebben in de Gorzen en die jouw verhaal zullen willen lezen." 

Hier lees je ons artikel over het Project Levensboeken.

Foto © Jan Schrijver

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

16 commentaar(en) op artikel "De paardenslager van de Gorzen"

Zou graag het boek willen kopen.ik ken luc vande maaten van nel,kwamen best wel veel daar op visitedoe luc de hartelijke groeten van ons ton en hen,en oja de omloop smaakte altijd zo heerlijk!!!

Door: Ton vermeulen Op:

Wat fijn te horen dat het naar omstandigheden goed gaat met meneer van de Maaten, wij kwamen vaak vanuit Schiedam Noord om de heerlijke binnenvlies te halen en namen dan ook gelijk mee voor collega en familie.

Door: Karen Op:

En wat zou je denken van die heerlijke paardenworst

Door: sjaan zwamborn Op:

een geweldige slager altijd klant bij hem geweest wil zeker het boek kopen

Door: sjaan van der hooft Op:

Hopelijk gaat het goed met Dhr Van der maaten. Mijn moeder heeft nog voor hem gewerkt in de Brouwer straat. Ik ga absoluut zijn boek kopen. 👍👍👍👍👍

Door: Marcel. Op:

Geweldig hoor .mis nog steeds die heerlijke paarden worst .denk met mij nog veel mensen .niet alleen in de gorzen maar ook daar buiten ..

Luc is begonnen bij de familie broerse in den Briel .

We hebben het er nog wel eens over als ik hem zie (vanmiddag nog)geweldige man .

Door: dit .v.d engel Op:

ik kwam graag voor de heerlijk é paard de worst en altyd een praatje over me marmotten bak fijne vent grtn Gerrit

Door: gvdwindt Op:

Als klein kind al met mijn moeder mee vlees en worst halen op de Buitenhavenweg, daarna in de straat t.o. de Gorzenschool (ben de naam van de straat kwijt😀)en daarna in de Groenenlaan. Zou graag het boek willen kopen.

Door: Corry Waterlander-Freeling Op:

Kom ui Lemmer. Zal ik boek graag kopen. In de 70 en 80er jaren veel in de kost gelegen bij George Dingemans. Ik kwam ook wel bij Fam Barvoets. Maarten. Lenie. Astrid. Muis en Maarten jr. Prachtige tijd en mooie herinneringen in de Gorzen

Door: Jan Oostenveld Op:

Kort na zijn afzwaaien, als militair, kwam gediplomeerd slager Luc in dienst als chef slager-filiaalhouder in de winkel van mijn ouders, Modelslagerij Gijs van Leeuwen.

Na een grondige verbouwing

Door: Ton van Leeuwen Op:

Tijdens de openingsreceptie, na een grondige vebouwing, sprak de moeder van Luc, tegenover mijn vader haar bezorgdheid uit dat Luc voor zich zelf wilde beginnen en een onzekere toekomst tegemoet zou gaan waarop Gijs vol overtuiging antwoordde: mevrouw van der Maaten maakt U zich maar geen zorgen, die Luc van U die komt er wel. En dat had hij goed gezien.

Door: Ton van Leeuwen Op:

Ik kwam al bij Luc in de Brouwerstraat

Voor de biefstuk , rosbief beuling paardenworst.ik mis het echt.

Door: Nico Breget Op:

ik zou ook graag het boek willen kopen zeker als trouwe klant van luc wij kochten er heeel vaak biefstuk en niet vergeten zijn heerlijke paardenworst

gr john en nel

Door: john keemink Op:

Als oud-Gorzenees zou ik het boek graag willen kopen. Kunt u mij zeggen waar ik dit eventueel bestellen kan?

Door: Tineke Barvoets Op:

Ben benieuwd naar het boek.

Misschien zijn we wel familie.

Mijn vader had een groothandel in Lederwaren. Wilhelmus Gerardus Maria van der Maaten, geb. 7-2-2012 en in 1989 overleden.

Door: Len van der Maaten Op:

Moet natuurlijk 1912 zijn. Geboortejaar van W.G.M. Van der Maaten.

Door: Lev van der Maaten Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker