De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Onderzoek NOS Nieuwsuur

En wie is de corona-boetekampioen?

En wie is de corona-boetekampioen?

SCHIEDAM - Uit een onderzoek van televisieprogramma Nieuwsuur blijkt dat in ons land de gemeente Schiedam de meeste coronaboetes heeft uitgedeeld: 639. Als je het relateert aan het aantal inwoners dan is echter de gemeente Waterland de coronaboetekampioen van ons land.

Waterland is een gemeente in Noord-Holland die bestaat uit een aantal kernen als Marken en Monnickendam en met in het totaal iets meer dan zeventienduizend inwoners. De drie boa's (boa staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar) van Waterland schreven 325 boetes uit, waarbij vooral veel motorrijders werden bekeurd die zich niets aantrokken van het verbod dat gold voor een aantal afgesloten wegen. Het trio boa's kwam zodoende tot 186,5 coronaboetes per tienduizend inwoners. Relatief gezien staat Schiedam landelijk op de tweede plaats. Als stad met bijna tachtigduizend inwoners en 36 boa's werden 81,2 boetes uitgeschreven per tienduizend inwoners. 

Deze cijfers komen voort uit een enquête door Nieuwsuur onder de 355 gemeenten in ons land. 238 gemeenten vulden de enquête in. Amsterdam was een van de 117 gemeenten die géén antwoord hebben gegeven. In onze regio gaven bijvoorbeeld Capelle aan den IJssel, Maassluis, Krimpen aan den IJssel, Delft en Midden-Delfland geen informatie. Enkele steden uit de regio die wél antwoord gaven: Rotterdam gaf 302 boetes, Den Haag 142, Vlaardingen 57, Gouda 51. Opmerkelijk zijn dus de grote verschillen per gemeente; er zijn zelfs gemeenten waar nul coronaboetes werden uitgeschreven. 

Schiedam voert dus het lijstje aan van absoluut gezien grootste aantal gegeven coronaboetes en relatief gezien meeste coronaboetes onder de steden (als we Waterland niet als stad maar als verzameling dorpen beschouwen). Het zou uiteraard nog zo kunnen zijn dat één van de 117 gemeenten die geen antwoord hebben gegeven de échte 'kampioen' is. Er is in de Nieuwsuur-enquête overigens geen rubriek voor 'landelijk meest besproken boetes', maar die 'eer' zou ongetwijfeld voor Schiedam zijn met de 'vier gebakjes boetes'. 

De genoemde aantallen hebben betrekking op de periode 15 maart tot en met 15 juni 2020. De cijfers zijn per gemeente terug te vinden in een interactieve kaart (zie afbeelding bij dit artikel) op de website van de NOS. Het totaal aantal coronaboetes lag begin mei volgens het Openbaar Ministerie reeds op achttienduizend.

Hier lees je ons eerdere artikel: Burgemeester wil het uitleggen

Ook gerelateerde artikelen zijn: Schiedam met slagroom en Actie brengt 1800 € op voor boetes en 'Schiedammers zijn hartelijk en warm' en DENK biedt 'Steunpunt Coronaboetes Schiedam'​

Afbeelding: coranoboetes per 10.000 inwoners per gemeente, bron Nieuwsuur Gemeentenpeil, gemaakt met Localfocus

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker