De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Warmtescanactie van Servicepunt Woningverbetering

Hoe goed is je huis geïsoleerd?

Hoe goed is je huis geïsoleerd?

SCHIEDAM - Op maandagmiddag 4 februari heeft wethouder Fahid Minhas het formele startsein voor de warmtescanactie van het Servicepunt Woningverbetering gegeven. De wethouder maakte een infraroodfoto van een woning aan de Koekoekslaan in Schiedam Noord. Met deze actie wil de gemeente Schiedam huiseigenaren en VvE’s bewust maken van de noodzaak om het energiegebruik te verlagen en zo energie te besparen. 

"Aan de derde warmtescanactie van het Servicepunt Woningverbetering gaven huiseigenaren in Schiedam gretig gehoor. Binnen iets meer dan twee maanden ontving het servicepunt ruim 150 aanmeldingen van mensen die graag willen zien hoe het met de isolatie van hun woning staat", meldt de gemeente Schiedam. Om precies te zijn gaat het om 144 individuele woningen en 7 vve's (een vve is een vereniging van eigenaren, en vertegenwoordigt meer eigenaren, bijvoorbeeld in een appartementgebouw waarin meerdere woonunits zijn). De animo was dermate groot dat 8 vve's op de wachtlijst zijn gezet. De afgelopen jaren werd de actie eenmaal gehouden voor woningen in Schiedam West en eenmaal in Schiedam Noord voor woningen in het gebied rond de Boshoek. Beide malen meldden zich toen ongeveer honderd eigenaren aan. Voor de actie in 2019 konden woningeigenaren uit geheel Schiedam zich aanmelden voor deze gratis service van het Servicepunt Woningverbetering. 

Advies
Een warmtescan is een infraroodfoto van de gevel van de woning. Het laat zien waar warmte weglekt, zodat huiseigenaren isolerende maatregelen kunnen nemen om dit warmteverlies tegen te gaan. In het rapport dat de huiseigenaren krijgen na de warmtescan staan aanbevelingen voor verbeteringen aan de woning, waarmee de eigenaar geld en energie kan besparen. Oplossingen als radiatorfolie of dubbel glas zijn vaak vrij eenvoudig toe te passen. In een aantal gevallen kunnen ingrijpender maatregelen als spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of vloerisolatie goede diensten bewijzen. De gemeente Schiedam wil huiseigenaren en VvE’s bewust maken van de noodzaak om het energiegebruik te verlagen en zo energie te besparen. Zo kunnen huiseigenaren hun woonlasten verlagen én het wooncomfort en de waarde van hun huis verhogen. Wil een eigenaar van een woning op basis van een advies een verbetering aan zijn huis aanbrengen, dan kan hij daarvoor terecht bij individuele bouwbedrijven die de aanbevolen technieken in hun assortiment hebben. Wil je advies over mogelijk in te schakelen bouwbedrijven dan kun je terecht bij de WoonWijzerWinkel (in het oude RDM-complex in Rotterdam Heijplaat) die door verschillende gemeenten (waaronder Schiedam) daarvoor is aangehaakt.

Demonstratie
Voordat de wethouder een scan maakt, laat hij aan de wethouder en de vertegenwoordigers van de pers zien hoe het apparaat werkt. Je maakt met een druk op de knop zowel een normale foto van het object als een infraroodfoto. Op een persoon gericht zie je het beelder roder uitslaan waar de persoon niet gekleed is, zoals het hoofd. Dat is niet geïsoleerd, de rest van het lichaam is door kleding enigszins geïsoleerd. Bij een infrarood foto van een huis zie je vergelijkbaren verschillen. Rob van Huis van Servicepunt Woningverbetering heeft deze maand inmiddels al in enkele straten in Schiedam met de infraroodcamera opnames van huizen gemaakt. Bij een rij van vijf huizen in Kethel-Oost heeft één van de huizen spouwmuurisolatie. De foto laat haarfijn het verschil zien in warmteverlies. Spouwmuurisolatie is een maatregel met een korte terugverdientijd, zegt Rob van Huis, denk aan een jaar of vier à vijf. 

Informatieavond op 4 maart
Alle deelnemers aan de actie krijgen een uitnodiging voor een informatieavond op 4 maart in de Cornelis Hagazaal in het Stadskantoor. Deze informatieavond is ook toegankelijk voor alle huiseigenaren en VvE’s die informatie willen over energiebesparing en isolerende maatregelen. De inloop is vanaf 19.00 uur. 

Servicepunt Woningverbetering
Het Servicepunt Woningverbetering is het loket in de stad waar huiseigenaren en VvE’s (Vereniging van Eigenaren) terecht kunnen met vragen over woningverbetering en funderingsherstel. De adviseurs ondersteunen huiseigenaren en VvE’s met praktische hulp. Zo blijft de particuliere woningvoorraad op orde en het bevordert de leefbaarheid in de wijk. Huiseigenaren maken hun woning klaar voor de eisen van de toekomst. Het servicepunt heeft daarbij een onafhankelijke adviesrol en heeft de kennis.

Foto boven: bewoner Paul van Mansum (links) bekijkt samen met wethouder Fahid Minhas de warmtescan van het in de jaren negentig in Schiedam Kethel gebouwde huis; al snel is te zien dat dit huis goed geïsoleerd is, maar dat er aan de voorzijde kleine verbeteringen mogelijk zijn; aan de achterzijde zijn er naar verwachting meer verbeteringen te realiseren

Tweede foto onder: Rob van Huis demonstreert de infraroodcamera


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het woningbouwnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: