De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ine Elderkamp uit Schiedam overleeft coronavirus

'Ik wil dit nooit meer meemaken!'

'Ik wil dit nooit meer meemaken!'

SCHIEDAM - "Ik heb iedereen die coronamaatregelen onzin vindt, verwijderd van Facebook, dan hoef ik me niet ook meer te ergeren aan die domme reacties eronder. Leef je leven, maar denk wél aan anderen!", dat schreef Ine Elderkamp onlangs op haar Facebookpagina. Zij kan het weten, dat de coronamaatregelen geen onzin zijn. Ine lag in april van dit jaar tien dagen in coma als coronapatiënt op de intensive care in het ziekenhuis.

"Die mensen die het vergelijken met een griepje bijvoorbeeld, die weten echt niet waar ze het over hebben. Ja, aan griep overlijden ook heel veel mensen. Maar om daarmee te bagatelliseren als mensen ziek worden door het coronavirus of overlijden ten gevolge van het coronavirus, dat is wat je noemt totale waanzin. Ik en heel veel andere mensen hebben het inmiddels aan den lijve ondervonden hoe ziek je ervan wordt en hoe grillig en onvoorspelbaar het ziekteverloop is. Ik kan het gelukkig navertellen en dat doe ik dan ook, om al die mensen erop te wijzen dat ze niet moeten spelen met het leven van andere mensen. Géén rekening houden met het virus is in één woord: asociaal."

Het gaat gelukkig weer goed met Ine, al duurt het volledige herstel nog maanden, zo is de verwachting.

Hieronder lees je het interview dat Louise Melchers op 25 april, kort na het ontslag van Ine uit het ziekenhuis, met Ine had. Toen al om de mensen te waarschuwen, en nu opnieuw.

SCHIEDAM - Ine Elderkamp (64) overleeft coronavirus (Covid-19). Zij vertelt over haar ervaringen met de ziekte en waarschuwt ons allemaal: "Covid-19 is géén griepje! De ziekte is heel heftig, dus houd je aan de richtlijnen. Alsjeblieft!"

door Louise Melchers

Kort na haar verjaardag op 15 maart wordt Ine ziek. Ze voelt zich hondsberoerd. Op 23 maart hoort ze dat ze waarschijnlijk besmet is geraakt met het coronavirus. Ze lijkt aanvankelijk op te knappen, maar dan ineens keert het tij. Haar man Mart ziet dat haar ogen raar staan en als haar saturatie (gehalte van zuurstof in het bloed) gemeten wordt, is die nog maar 88 en dat is veel en veel te laag. Op 27 maart wordt ze met spoed opgenomen in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Ze is er zo slecht aan toe dat ze in coma wordt gebracht. Vervolgens wordt via het landelijk coördinatiecentrum in het Erasmus MC beslist dat ze overgebracht wordt naar de afdeling Intensive Care (IC) van het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam.

Ine vertelt: "Er lagen op de IC zo'n 12 andere patiënten. Je zag ze niet omdat de bedden in een rondje rondom de zusterspost waren opgesteld. Ook had je gordijnen om je bed. Dat wist ik toen natuurlijk nog niet, want ik lag er zo'n 10 dagen in coma. Toen ik wakker werd, vertelde de zuster me welke dag het was en dat ik in het Ikazia-ziekenhuis lag. Bij mijn bed stond een klok met daarop de dag, de datum en de tijd. Na één dag besefte ik pas dat ik zo lang in coma had gelegen. Ik herinner me nog wel dat ik rare dromen heb gehad en dat ik niet precies wist of die nu echt waren of niet. Wij gaan altijd naar ons huisje in Frankrijk en ik had het gevoel dat ik dat nu ook was geweest."

De familie had het natuurlijk ook zwaar en zat heel erg in angst of Ine het wel zou halen. Ze deden iets bijzonders. Haar man Mart nam elke dag luisterboodschappen op waarbij de kleinkinderen, de kinderen en hijzelf tegen Ine praatten. De verpleegkundigen lieten Ine deze boodschappen horen, terwijl ze in coma lag. Af en toe reageerde ze met tranen of met een lach om haar mond. Voor de familie was dit heel fijn en het hield ze op de been in deze spannende tijd. Volgens de verpleegkundigen was dit ook heel bijzonder.

"Toen ik bijkwam lag ik aan zo'n 100 slangetjes en buisjes. De verpleegkundigen vonden het een wonder dat ik er nog was. Ze hadden er weinig vertrouwen in gehad dat ik het uiteindelijk zou halen, maar waren heel erg blij dat ik nu weer wakker was. Elke dag werd er meerdere keren bloed afgenomen, maar gelukkig gebeurde dit via een slangetje dat permanent in mijn slagader zat. Door de beademing was mijn mond uitgescheurd en door het liggen had ik een doorligwond op mijn wang en ook mijn benen lagen open. Daarnaast merkte ik dat ik een enorme spierpijn in mijn nek had, waarschijnlijk doordat ik dagen op mijn buik moest liggen. Ook kon ik door het buisje in mijn keel (een trachea canule) nog niet praten en zaten mijn oren zo dicht dat ook het horen me niet goed afging."

Ine is een echte vechter en dat bleek ook toen ze uit coma kwam. "Vanaf het moment dat ik wakker werd, nam ik de regie weer in handen en wilde ik zelf bepalen hoe het ging. Dat was lastig, want ik kon niet praten, maar ik kon ook niet meer schrijven, want mijn hand werkte niet mee. Het aanwijzen van letters op een plaat lukte me niet. Ik bleef echter oefenen en een dag later kon ik via een iPad al snel weer communiceren. Wat me ook enorm stimuleerde was dat de verpleegkundigen steeds tegen me zeiden hoe goed ik het deed en hoe snel ik het deed. Ik kreeg doorlopend complimentjes. Als ik 's nachts wakker was en toch niet kon slapen, ging ik oefenen, om maar zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen. Maar voordat het zover zou zijn moest ik kunnen lopen, zelfstandig naar de wc kunnen en moest ik kunnen slikken en kunnen hoesten."

Sinds gisteren is Ine weer thuis. Ze ligt in een ziekenhuisbed in haar woonkeuken en is omringd door een zee van bloemen. Gelukkig kan ze ook weer praten en hoort ze ook weer goed. Ze is nog wel een paar maanden bezig om helemaal op te knappen en het is de vraag of haar longen helemaal zullen herstellen van de ziekte. "De meeste mensen hebben restverschijnselen. Ik oefen elke dag met een speciaal ademhalingsapparaat om mijn longen sterker te maken. Ook doe ik de andere oefeningen die ik van de fysiotherapeut meegekregen heb trouw."

Ine vertelt hoe fijn het is om weer thuis te zijn. "Ik kan nog niet veel, maar ik kan weer naar de sering in de tuin kijken, die momenteel in bloei staat. Ook zie ik de mussen en de koolmeesjes weer fladderen en daar geniet ik zo enorm van!" Bezoek wil ze voorlopig nog niet. "Ik ben weliswaar niet meer besmettelijk, maar ik ben echt bezig met mijn herstel."

Positieve kanten heeft de ziekte ook met zich meegebracht: "Ik kan je nu wel vertellen dat de band met mijn man, kinderen en kleinkinderen nog vele malen sterker is geworden, dan dat die al was. Dat is zo fantastisch om mee te maken."

Ine vertelt tijdens dit interview diverse keren hoe fantastisch het personeel in het Ikazia-ziekenhuis voor haar geweest is. "Ik kan ze niet genoeg complimenten geven. Ze hebben me er echt doorheen geholpen, in één woord: geweldig!"

Fotografe Margi Geerlinks is in opdracht van het Stedelijk Museum Schiedam bezig met een boek over de coronatijd in Schiedam. Ze komt Ine regelmatig fotograferen en was er gisteren ook bij toen ze uit het ziekenhuis kwam.

Daarnaast vertelt Ine dat zo ongeveer heel Schiedam met haar meegeleefd heeft. Van alle kanten kreeg ze bij thuiskomst cadeaus en boeketten, waar ze ontzettend blij mee is. "Het is gewoonweg fantastisch dat er zoveel mensen in Schiedam en omgeving met me mee hebben geleefd, dat geeft zoveel steun!" Het meest verrast werd Ine nog door een kaart met vlindertjes (zie foto onder) die ze kreeg toegestuurd met als adres: Ine Maasboulevardfeest. "De kaart kwam gewoon aan! En ik vind hem zo geweldig! Ik zou alleen zo graag willen weten wie die kaart gestuurd heeft, dus als je dat ook nog even wil vragen?"

Ine wil nog wel een belangrijke boodschap meegeven: "Corona is géén griep, maar een hele heftige ziekte waar je dood aan kunt gaan. Ik kan het gelukkig navertellen. Volg dus alsjeblieft de richtlijnen, zodat het jou en je dierbaren niet overkomt."

Foto's door Mart Elderkamp. Foto boven: Ine in haar keuken omringd door een deel van haar bloemen; de andere boeketten gingen niet op de foto

 

36 commentaar(en) op artikel "'Ik wil dit nooit meer meemaken!'"

Bijzondere ervaring Ine, fijn je 'er weer bij' te hebben!

Door: Ted Konings Op:

Sterkte met jouw herstel!

Geniet van elkaar.

Door: Joke van Leeuwen Op:

Lieve Ine Door het oog van de naald Wat een angstige tijd hebben jullie beleefd zeg Heeeel fijn dat je weer thuis bent Ik duim verder , nu voor je herstel Met jouw kracht en je lieve familie moet dat zeker gaan lukken

Door: Miranda van Jaarsveld Op:

Heeeel fijn dat je weer thuis bent wij duimen verder,wij hopen dat je heel snel opknapt.

Ger & Wilma aarnout

Door: ger aarnout Op:

Lieve mevrouw Ine, veel sterkte en geduld met het herstel van covid-19.

Hopelijk bent u gauw weer een heel stuk opgeknapt.

Ook voor de verdere familie veel sterkte en geduld.

Joke en John van 't Ho uit Vlaardingen.f

Door: fam. van 't Hof Op:

Hoi Ina

Fijn dat je weer thuis bent. Nu maar hopen dat je snel op knapt.

Door: Gea Dekkers Moes Op:

Lieve Ine,

Fijn dat je weer thuis bent.

Sterkte voor de komende tijd en hoop je weer snel ergens tegen te komen!

Door: Guus Melchers Op:

Pff lieve Ine, wat een heftig ontroerend verhaal. Wat zal jij en je gezin een angst hebben gehad. Blij dat je er nog bent, goed herstel gewenst🙏🏼🌷🌷

Door: Nellie Terwiel Op:

Hii Ine,

Goh wat schrik ik hiervan!

Maar wat geweldig dat je het gered hebt en fijn weer thuis bent.

Het allerbeste met je herstel!

Sandra.

Door: Sandra Heinsbroek Op:

Fijn dat je weer thuis bent, hoop dat je ook weer helemaal hersteld. Sterkte voor jou en je familie💐

Door: Ada Elshof Op:

Ine blij dat je het hebt gered veel sterkte en beterschap gewenst van Nico en Heleen

Door: Heleen Sweep Op:

Van harte beterschap van uit de Betuwemaar geboren Schiedamse

Door: Letty van Dusseldorp van de Wal Op:

Wat fijn dat je weer thuis bent Ine.

Heel veel sterkte voor de komende tijd.

Lieve groet, Petra Ilmer (Femmes pur Sang).

Door: Petra Ilmer Op:

Lieve Ine,

wat ontzettend fijn dat jij na die superspannende weken en zoveel strijd weer thuis bent bij al jouw lieve familieleden. Ik wens jou/ jullie heel veel kracht en sterkte bij het herstel! Lieve groet van Dineke Pijpers( Femmes Pur Sang)

Door: DIneke Pijpers Op:

Hey Ine ik lees hier hoe ziek je je geweest bent van Harte Beterschap gewenst en snel weer opknappen hoor ,groetjes Carla

Door: Carla stans Op:

Welkom thuis Ine!

Neem de tijd voor je herstel!

Door: Annette en Robby Op:

Lieve Ine en Mart, heel veel sterkte en fijn dat je zo hard aan je herstel werkt en weer thuis te mogen zijn. Ik wens je een goed herstel toe voor je gezondheid.

Door: Ed Koorengevel Op:

Hoi Ine een warm welkom thuis en nog veel fijne jaren toegewenst samen mét mart en al je dierbaren

Liefs van oma cock

Door: Oma cock Op:

Beste Ine

Fijn dat u weer thuis bent.

Heel veel sterkte met herstellen . Het zal een lange weg worden .

💐

Hartelijke groet, Ragonda

Door: Ragonda van Hooff Op:

Lieve Ine, fijn dat je thuis bent, wij zijn erg geschrokken van het bericht dat je zo ziek was. Wij wensen jou een goed herstel, en je gezin veel sterkte na deze angstige periode. Veel liefs van Ons.

Door: Ger en Wilma Aarnout. Op:

Lieve Ine,

Wat geweldig dat je thuis bent!!

Heel veel sterkte met opknappen meisje, wat n hel was het...

Sterkte , lieve groetjes xxx Ing

Door: Ingrid de Bruin Op:

Lieve Ine van harte beterschap ik wist niet wat ik zag Ine heel veel sterkte met het opknappen van deze vreselijke ziekte liefs Agnesxxx

Door: Agnes Op:

Beste Mart en Ine.

Namens de collega's van de bruggen, wensen wij jullie en familie heel veel sterkte en een voorspoedige beterschap.

Groetjes Annie en Vincent.

Door: Annie Krooswijk Op:

Hallo Ine

wat vreselijk om zo ziek te zijn, ik wens je heel veel beterschap toe.

groetjes Miranda

Door: miranda van der ven Op:

Heel heel veel beterschap💐💐💐💐💋

Door: Ina boer Op:

Wat fijn om te lezen dat je het gered hebt en nu maar werken aan herstel,heel veel sterkte daarmee!

Door: Fija van de Water Op:

Dank jullie wel voor alle berichtjes, dat doet een mens goed!

Het gaat elke dag een stukje beter met me en voel me gedragen door alle aandacht.

Oma Cock,💋

Door: Ine elderkamp Op:

Lieve Ine en familie,

Wat een heftig verhaal!

We wensen je heel veel sterkte met het herstel.

We hopen dat je snel opknapt.

Liefs,

René en Connie

Door: Connie en René Meere Op:

Ine lieverd, waar ben jij allemaal doorheen gegaan! Maar ook Mart, kinderen en kleinkinderen zullen het moeilijk hebben gehad. Hoop en bid dat je spoedig totaal herstelt! Heel veel liefs ook van Peter. Bedankt voor je verhaal😘

Door: Babes van Aken Op:

... lieve rots in de branding, wat een geluk dat jij er nog bent!

Door: Sylvie Op:

Sterk blijven door de strijd tegen Corona je bent echt een topper

Door: Zet hem op Op:

Super blij dat het beter met je gaat. Ben erg geschrokken van het bericht dat je zo ziek was. Hoop je snel na de Corona weer tegen te komen. Dikke kus

Door: Anneke Emor Op:

Hoi lieve Ine, ik hoorde vandaag pas van Anneke D dat je de Corona virus gehad hebt en daar gelukkig door heen gekomen bent .dat was wel erg schrikken zeg. Ik ben heel blij voor je dat je er zo goed over kan praten en ik wens je een goed herstel toe. Een warme groet van Connie 😘😘

Door: Connie Op:

Lieve Ine, jeetje schrikken!!! Had het helemaal niet door met de mail? Zit nu alles beter te bekijken en je verhaal gelezen, Ongelooflijk!! Super dat je weer thuis bent en verder ga knokken om zo goed mogelijk te herstellen. Liefs en het beste. Genieten van de kleine dingen om je heen en de kanjers van familie leden die je er zo goed doorheen loodsen. Warme groet Ine van Tilly ook voor Mart.

Door: Tilly Heijster Op:

Gewoon een reactie. Zijn opmerking die je krijg, b.v. supermarkt, je hou wel veel van je gemak. Opmerking mijn terug ik hou van regels 1,5 m! Opmerking terug is: Het is allemaal onzin! Tja kon mijn antwoord nog in slikken. "Hoop dat U geen Corona krijgt en anderen zult bemesten"

.

Door: W. van Pelt Op:

Beste Ine,

Ik heb je hele verhaal gelezen . Wat een vreselijke ziekte is het maar , je bent er doorheen gekomen !!! / Heel veel sterkte met het volledige herstel <3

Door: Ineke Kraan Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker