De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Opengestelde molens tijdens Monumentendagen

Kom tokkelend van deze molen af

Kom tokkelend van deze molen af

SCHIEDAM - Zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de landelijke Open Monumentendagen. Alleen op zaterdag zijn meerdere Schiedamse molens te bezichtigen. Op molen De Palmboom blijft het niet alleen bij kijken. Wie net zo stoer is als de reusachtige brandersmolens kan vanaf de balie naar beneden zwieren aan een tokkelbaan.  

Dit jaar is het landelijke thema van de Open Monumentendagen ‘Plekken van plezier’. Op de molens werd er vroeger best wel eens gelachen maar het was er vooral hard werken. Mede dankzij de gemeente Schiedam is er dit jaar op molen De Palmboom (Noordvest 34, Schiedam) een unieke activiteit die door sommigen als doodeng maar anderen als zeer plezierig zal worden ervaren. Je mag er via de trap omhoog, maar terug vanaf een hoogte van 17 à 18 meter kan ook via een tokkelbaan naar het grasveld aan de overkant van de weg. Zo bekijk je het historische Dirkzwagerterrein (waar enkele bijzondere monumenten open zijn) op een hele andere manier. Dat kan zaterdag 14 september tussen 11 en 17 uur.  Deelname is gratis. Aanmelden op de dag zelf ter plekke in de molen. De instructeurs van het ingehuurde gespecialiseerde bedrijf beoordelen dan of het verantwoord is. Kinderen (minimale leeftijd is acht jaar) dienen te worden begeleid door een van de ouders. Er kan een wachtrij ontstaan. 

Naast De Palmboom is ook molen De Drie Koornbloemen (Vellevest 5, Schiedam) te beklimmen. Deze brandersmolen uit 1770 is de oudste nog oorspronkelijke brandersmolen met veel sporen van alle functies die hij heeft gekend. Dat kan zaterdag 14 september tussen 11 en 17 uur.  

Molen De Noord, bekend van het restaurant, is de laatste te bezichtigen stadsmolen (Noordvest 38, Schiedam). De molen is boven het restaurantgedeelte normaal nooit open voor publiek, zelfs niet tijdens Nationale Molendag. Zaterdag is er echter om 15.00 uur een feestelijke afsluiting van een grote restauratieronde van alle stadsmolens. Molenliefhebbers zijn van harte welkom en hebben dan de mogelijkheid om samen met de molenaar deze molen te beklimmen. 

Wie alle drukte in de stad wil ontvluchten, zou de rust bij de landelijke Babbersmolen (Schiedamsedijk 2A, Schiedam, op het volkstuinencomplex Vijfsluizen) kunnen opzoeken. Deze oudste stenen poldermolen van Nederland ligt op ongeveer tien minuten fietsen van het centrum. De historische molenaarswoning en levend erf bieden een kijkje in het leven van een poldermolenaarsgezin van 100 jaar geleden. Kinderen kunnen zich vermaken in de minipolder terwijl vader en moeder genieten van een kopje koffie. Zaterdag 14 september tussen 11 en 16 uur, gratis entree.  

Op Open Monumentenzondag zijn alle bovengenoemde molens gesloten. 

Programmaboekjes en -folders Open Monumentendagen zijn o.a. verkrijgbaar bij het S’dam infopunt in de Waag en de bibliotheek in de Korenbeurs. 

Foto boven: wie durft tokkelend van deze molen, De Palmboom, af te komen (foto door Paul Sporken)
Foto onder: Schiedam heeft een uniek molenlandschap met de hoogste stenen windmolens ter wereld (foto door Gert Struijs)


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer Online een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het evenementennieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker