De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Nationale Kraanwaterdag 2020 én watertappunt officieel geopend

Minister op bezoek bij obs De Taaltuin

Minister op bezoek bij obs De Taaltuin

SCHIEDAM - Dat was hoog bezoek vandaag voor basisschool De Taaltuin aan de Thorbeckesingel 4 in Schiedam. Minister Cora van Nieuwenhuizen en directeur van het waterbedrijf Evides Annette Ottolini werden door leerlingen en door schooldirecteur Elsje Miedema ontvangen.

door Jan Schrijver

Deze ontvangst was niet zomaar. Het is vandaag Nationale Kraanwaterdag 2020 en die werd voor geheel Nederland feestelijk afgetrapt in Schiedam, op basisschool De Taaltuin in Schiedam. "Alle tien drinkwaterbedrijven in Nederland zetten zich vandaag in om het drinken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser te stimuleren op basisscholen en de Buitenschoolse Opvang", zo licht Evides toe.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat verrichtte op het schoolplein van De Taaltuin nóg een officiële handeling: door een druk op de knop van de 'handenwasstraat' opende Van Nieuwenhuizen het watertappunt dat kort voor de zomervakantie geplaatst was op het schoolplein. Door middel van de handenwasstraat kunnen na één druk op een knop zeven kinderen tegelijk hun handen wassen en/of een bekertje met water vullen. Zodoende kan er zuiniger met water worden omgegaan. 

De kinderen op De Taaltuin hebben zich in de afgelopen weken terdege voorbereid op de komst van de minister en zich in het thema verdiept. "Als je een druppel water morst, denk je, ach een druppel... Maar, elke druppel is er één. De kinderen hebben dit inzichtelijk gemaakt door onderzoek te doen, door druppels op te vangen in een kopje bijvoorbeeld. Op een gegeven moment vormt zich dan het besef dat elke druppel onderdeel is van een groter geheel", zegt schooldirecteur Elsje Miedema. "Ook hebben we ons de vraag gesteld: waar komt water vandaan? In welke woorden komt 'water' voor, zoals 'waterbedrijf', 'waterleiding', etc. En welke woorden hebben ermee te maken, zoals duurzaamheid en ecoloog. Wat betekenen die moeilijke woorden? We zijn dus zinnig beziggeweest ter voorbereiding op deze dag."  Elsje Miedema geeft hiervan nog een voorbeeld: "De kinderen hebben ook ideeën bedacht voor waterbesparing. Daarvan hebben we een tentoonstelling gemaakt op het schoolplein, alles moest wegens corona op het schoolplein. Ook zijn er kinderen die pitches hebben gegeven van hun waterbespaaridee, ook vanochtend in het bijzijn van de minister."

Foto: v.l.n.r. Annette Ottolini, Cora van Nieuwenhuizen, Elsje Miedema en presentator, de Amsterdamse DJ Luuk Dresen (bron foto: Evides, foto door Michelle Muus)
Foto: het watertappunt was al enkele maanden in gebruik en is nu ook officieel geopend (bron foto: Evides, foto door Michelle Muus)


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het schoolnieuws en het duurzaamheidsnieuws uit Schiedam. Alvast dank.​

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker